chrome firefox opera safari iexplorer

185 років тому народився автор перших перекладів Шевченка англійською мовою

31 серпня 2017 о 11:29

Сьогодні виповнюється 185 років від дня народження Агапія Гончаренка (справж. – Андрій Онуфрійович Гумницький; 1832–1916), українського публіциста, журналіста, перекладача, громадського діяча, одного з перших українських політичних емігрантів, нагадує Укрінформ.

Народився він на Житомирщині. Навчався в київській бурсі й семінарії. З 1857 року був ієродияконом при російському посольстві в Афінах. За листування з Герценим і Огарьовим, та за публікації в російській демократичній пресі був заарештований, але по дорозі до Росії втік з-під конвою. За допомогою знайомих перебрався в Лондон, працював складачем у «Вільній російській друкарні».

З 1865 року жив у США. В листопаді 1867 заснував у Сан-Франциско першу на американському континенті слов’янську друкарню. Видавав англійською і російською мовами двотижневик «The Alaska Herald» («Вестник Аляски»), випустив 5 номерів російською і українською мовами журнал «Свобода».

Опублікував власний прозовий переклад англійською мовою уривків поеми Шевченка «Кавказ». Це була перша згадка про Шевченка в англомовному світі і водночас перший переклад його творів англійською мовою.

За два роки до своєї смерті, в 1914 році, Агапій Гончаренко казав: «Може моє тіло старе, однак дух мій молодий. В нашім краю будемо хазяйнувати по своєму та і в церкві будемо співати по-українські. Московський прапор скинемо, а на його місці поставимо блакитно-жовтий».

Останні роки бурхливого та змістовного життя Агапій Гончаренко провів у американському штаті Каліфорнія, біля містечка Гайворд. За 26 миль від Сан-Франциско придбав ферму, на якій і оселився.

 uahistory.com

Свій каліфорнійський хутір він назвав «Україна», садибу – «Свобода», що стала гаслом усього Гончаренкового життя. Разом з дружиною Агапій організував на хуторі недільну школу для бідних дітей, тримав пасіку, качав мед; крім того, вінчав молодих, хрестив дітей. Часто до подружжя Гончаренків приїжджали гості: у великій візитовій книзі понад 18 тисяч автографів.

Похований невтомний пропагандист українського слова на хуторі, поруч з прахом дружини. На могилі посадили сосну, яка росте і досі. Протягом тривалого часу могила була занедбана. Нині її відновлено, а колишній хутір Агапія Гончаренка у травні 1999 року оголошено державним заповідником штату Каліфорнія під назвою «Україна».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути