chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям хочуть повернути абонплату за газ

03 серпня 2017 о 09:44

В Україні профільна комісія завтра, 4 серпня, винесе на розгляд питання про введення абонентської плати за газ.

Зміни передбачають відділення вартості на доставку і перерозподіл ціни газу як предмет торгівлі. При цьому кожен користувач зобов'язаний щомісячно оплачувати за подання газу певну вартість, яка залежатиме тільки від максимальної пропускної спроможності газового лічильника, пише «Сегодня».

Водночас ціна блакитного палива, що купує користувач, вже не включатиме ціну доставки і розподілу. Чинний тариф на блакитне паливо — 6,8 грн за куб. м, 6 грн із цієї суми — вартість безпосередньо газу, а приблизно 80 коп. — витрати на транспортування і розподіл.

«Газ — це ціна, і вона має бути вільною. Буде конкуренція, ринок. І ми як комісія до шести гривень відношення не маємо. Вартість газу складає в тарифі 87 відсотків. А ось ці 80 копійок, ці 13 відсотків, ми і встановлюємо», — говорить Дмитро Вовк, глава комісії з питань держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

НКРЕКУ дійшла висновку, що нараховувати абонентську плату треба відповідно до потужності лічильника. Чим вища пропускна спроможність, тим більше доведеться платити. Більшість українців встановили лічильник G4. Абонплата в столиці з таким лічильником становитиме 57,41 грн. Тобто незалежно від того, спалили 100 куб. м або ж взагалі не витрачали газ, кожен місяць доведеться платити 57,41 грн.

Таке нововведення вигідно тим, хто витрачає багато газу. Українці мають право вибирати і міняти лічильник самостійно. Якщо виявиться, що лічильник знаходиться на балансі облгазу і при цьому його пропускна спроможність вища, ніж необхідно, споживач має право зажадати замінити лічильник за рахунок постачальника. Згідно із Законом «Про комерційний облік природного газу», газові лічильники до 2018 року повинні встановити усім споживачам.

Як роз'яснили в Міністерстві соцполитики, українці мають право вимагати поставити лічильник у кожну квартиру, а не один на увесь будинок.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути