chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні відбудеться перший арт-фестиваль, присвячений Чорнобилю

29 серпня 2017 о 13:39

З 30 серпня по 1 вересня у місті Славутичі, що на Київщині, відбудеться перший фестиваль «CHERNOBYLING», повідомляє Укрінформ.

“Перший арт-фестиваль «CHERNOBYLING» хоче згуртувати людей, небайдужих до історії зони відчуження, а також об'єднати світову спільноту у дослідженні теми Чорнобиля і його історії. За допомогою музики, мистецтва та різних форм активності фестиваль розповість про катастрофу і водночас дасть можливість глянути на неї з іншого боку”, — розповіли організатори.

Трьома основними напрямками фестивалю стануть геокешинг — туристична гра із застосуванням супутникових навігаційних систем; урбекс — індустріальний туризм, відвідання, дослідження і вивчення покинутих будівель і міст; а також різні види мистецтва — фото, музика.

За три дні фестивалю його відвідувачі зможуть послухати лекції учасників ліквідації і свідків аварії на ЧАЕС, поїхати на унікальну екскурсію найцікавішими місцями зони відчуження, міста Прип'ять.

Організатори — Славутицька міська рада, Асоціація туроператорів в Чорнобилі, Національний музей Чорнобиля в Києві, запросили з-за кордону та з України відомих вуличних художників (NeSpoon, Poland), фотографів (Тьєррі Ванхуйссе, Бельгія), геокешерів (Маріан Хекско, Чехія), дослідників урбаністичних та індустріальних об'єктів (Влад Вознюк, Україна).

Окрім українських гуртів «НАСТ», «...Та інші», у фестивалі візьмуть участь популярні гурти зі Словаччини (SIGNATURE), Чехії (MAAGA A ZDORP), Польщі (CINAMON).

Усі кошти від фестивалю будуть передані на допомогу самоселам — жителям Чорнобильської зони, які попри всі заборони, повернулися до своїх домівок.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути