chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 січня 2018 року громадяни України будуть зобов'язані сортувати все сміття

30 серпня 2017 о 10:41

З 1 січня 2018 року громадяни України будуть зобов'язані сортувати все сміття за видами, відповідно до норми Закону України «Про відходи». Щоправда, необхідних постанов з переліком і послідовністю операцій зі сміттям до цих пір не створено, пише Високий замок.

Як повідомляє ТСН, зараз сьома частина України завалена сміттям. Тільки під офіційними звалищами поховано 43 тисячі квадратних кілометрів, що дорівнює площі Данії. А кожен українець щодня додає мінімум 1 кг мотлоху до цієї кількості. При цьому, приблизно 40% сміття — це корисні і цінні вторинні ресурси, такі як папір, скло і полімери.

Поблизу деяких київських багатоповерхівок небайдужі активісти вже встановлюють експериментальні контейнери для сортування сміття, окремо для металевих упаковок, пластику і скла. Використана тара повинна бути чистою і вимитого.

На сортуванні відходів можна також заощадити, якщо врахувати, що за рік людина утворює 20−70 кг сміття. Так, приблизно за 100 кг макулатури можна заробити 260 грн. 1 пластикова пляшка важить 15 грамів, а для кілограма слід назбирати майже 70, що буде відповідати 5 грн. За тонну пляшок переробник повинен заплатити 15 тисяч гривень.

Деяким видам відходів можна відразу подарувати «друге життя». Наприклад, синтепон — готовий наповнювач для дитячих іграшок, ковдр, подушок і одягу. Алюмінієві банки можна переробити на цвяхи і рами для велосипедів, а за кордоном вони стають деталями для літаків.

Нагадаємо, що на початку серпня офіційно почали сортувати сміття у Львові. На всіх майданчиках для збору відходів перевізники встановили спеціальні контейнери з наклейками. Подібні експерименти зі сортування сміття запроваджують також у Івано-Франківську.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути