chrome firefox opera safari iexplorer

З Першою Пречистою будьте здорові!

28 серпня 2017 о 10:55

28 серпня – одне з дванадцяти найбільших православних і греко-католицьких свят: Успіння Пресвятої Богородиці. Або ж, як говорять в Україні, Перша Пречиста.

Цього дня вшановують упокоєння, воскресіння та уславлення Пречистої Діви Марії, Матері Господа Ісуса Христа.

Діва Марія – заступниця, берегиня людей. За кожнісіньку людину Вона замовляє слово перед своїм Сином. У молитві до Богородиці-Матері Невтомної Допомоги говориться:«Твій Син, якого Ти тримаєш на руках, вислуховує кожне Твоє прохання…»

Успіння – це завершення земного шляху Матері Божої та її перехід у життя небесне. Після того як Ісус Христос був розп’ятий, і воскрес у третій день, і вознісся на небеса, Мати Божа у великій скорботі залишилася під опікою апостола Івана Богослова. Незадовго до свого переходу в інше життя Пречиста Діва Марія прибула до Єрусалима, де постійно і ревно молилася. Одного разу, коли вона вкотре піднялася на Голгофу, місце хресних мук свого Сина, їй явився архангел Гавриїл, який повідомив, що незабаром на неї чекає переселення до життя небесного.

Того дня, о третій годині, коли мало відбутися успіння Матері Божої, апостоли запалили свічки і постали перед урочисто прибраною постіллю, на якій лежала Богородиця. Раптом спалахнуло дивовижне світло, і перед присутніми постав Сам Ісус Христос у оточенні архангелів, янголів та душ праведників. Мати Божа невимовно зраділа, побачивши свого Сина, і спочила легко, без жодних тілесних і душевних мук. Тіло Діви Марії поклали до труни, а за три дні потому апостоли, збираючись поховати її, не знайшли тіла — застали тільки поховальні покривала: Мати Божа вознеслася на небеса.

Восени укранці святкують три Пречисті. Люди кажуть: «Перша Пречиста жито засіває, друга — дощем поливає, а третя снігом покриває».

У час першої Пречистої сіють озимину.

Храмові свята Богородиці відбувалися пишно, після служби Божої люди гостювали у родичів, приймали рідню в себе.

Від Першої Пречистої дівчата не мали тяжкої роботи. «Прийшла Перша Пречиста — дівка стала речиста», — говорили по селах, тобто, дівчата багато говорять, бо вже не мають аж такої роботи.

Після Успіння Пресвятої Богородиці в родинах, де доньки та сини на порі, починають ретельно готуватися до майбутніх весіль.

У садах вибирають врожай, залишаючи хіба пізні сорти яблук та груш. Починається збирання калини, яку широко вживали в Україні.

На Першу Пречисту годилося принести до церкви на літургію колоски щойно зібраного збіжжя, щоб Мати Божа зберегла врожай від пожежі, дощу та всілякого лиха.

Перша Пречиста – початок юного бабиного літа.

Якщо погода молодого бабиного літа — з 28 серпня до 11 вересня- тепла і спокійна, то старе бабине літо (13 — 21 вересня) буде похмурим, дощовим і холодним.

Якщо на Першу Пречисту рине дощ, то осінь буде дощова, сльотава і холодна. А от якщо дощу не буде, осінь виявиться теплою, сухою, погідною.

Підготувала Олена Бондаренко

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути