chrome firefox opera safari iexplorer

У київському метро запустили арт-потяг «Енеїда»

15 вересня 2017 о 14:44

Київський метрополітен спільно із Національним художнім музеєм України запустили арт-потяг із постерами про ключові художні інтерпретації «Енеїди» Івана Котляревського.

Про це повідомляє Київський метрополітен на своїй сторінці у Facebook.

«Поїзд „Енеїда“ — це насправді старт нашого співробітництва з Національним художнім музеєм, і я сподіваюся, що найближчим часом у нас будуть нові соціальні проекти, які будуть робити поїздки для наших пасажирів пізнавальними, цікавими», — зазначив  керівник столичного метрополітену Віктор Брагінський.

Потяг “Енеїда” — сателіт масштабного міждисциплінарного «Проекту Енеїда», створеного у співпраці з арт-центром Павла Гудімова «Я Галерея» та за підтримки Фонду родини Загорій, який проходить у стінах Національного художнього музею України і триватиме до 29 жовтня.

Павло Гудімов підкреслює, що “особливий кураж «Проекту Енеїда» в метро — це доступ до такої важливої пам’ятки нашої культури масової аудиторії. А ще можливість розказати про роботу художників, яка довгі роки знаходилась у фондах музеїв, а тепер складається в одну книгу.

Поїзд курсуватиме протягом двох місяців по “синій гілці” метро та познайомить пасажирів із візуальною історією легендарної поеми Івана Котляревського. Зокрема, про ключові художні інтерпретації “Енеїди” та контекст їхнього створення розкажуть пасажирам 50 інформаційних постерів, які розміщені у вагонах.

Виставка акумулювала близько 200 визначних артефактів, які стосуються візуальних образів поеми Івана Котляревського, з приватних колекцій та 11 музеїв України.

Арт-потяг “Енеїда” дозволить зробити поїздку у підземці не лише швидкою та безпечною, а й корисною та інформативною, наголосили у метрополітені.

“Ми дякуємо метрополітену за чуйне ставлення до українського мистецтва та культури та можливість створення таких проектів для пасажирів. Переконані, що потяг “Енеїда” — перший у серії спільних проектів, адже усвідомлення, що у Національного художнього музею та Метро можуть бути спільні мистецько-освітні цілі — надихає”, — додає Юлія Литвинець, генеральна директорка Національного художнього музею України

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути