chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк хоче припинити виготовлення монет у 1, 2, 5 та 25 копійок

16 листопада 2017 о 13:34

Національний банк підготував проект постанови, яка пропонує припинити карбування монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок.

Про це повідомляє Високий замок з посиланням на прес-службу регулятора.

"Урахувавши світовий досвід, Національний банк України підготував проект постанови «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», — йдеться в повідомленні.

Згідно з документом, Нацбанк планує припинити карбування монет номіналом 1, 2, 5 копійок, оскільки вони «припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги».

Відмова від монет номіналом 25 копійок обумовлена тим, що у разі відсутності монет до 5 копійок вони не будуть розмінюватися 10 копійками.

При цьому регулятор пропонує залишити вже існуючі дрібні монети в обігу.

«Монети номіналів 1−5 копійок майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги… Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість», — зазначають в НБУ.

За даними Нацбанку, учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на оброблення, транспортування та зберігання цих монет, крім того, копійки майже не повертаються з обігу до банківської системи.

Національний банк запрошує громадськість до обговорення цієї ініціативи.

Регулятор також запропонував схему закруглення сум у разі прийняття постанови.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути