chrome firefox opera safari iexplorer

В Пустовітах відкрили для відвідувачів унікальний вітряк

03 листопада 2017 о 14:58

Сьогодні в селі Пустовіти Миронівського району Київської області відкрили для відвідувачів вже відреставрований унікальний вітряк, зконструйований за голандським зразком.

Лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко на відкритті зазначив: «Мій досвід в промоції унікальних об`єктів та, зокрема, як ініціатора всеукраїнської акції «7 чудес України» дає мені можливість з впевненістю сказати, що цей вітряк має всі шанси стати модним туристичним місцем».

Він також наголосив, що цей вітряк мають обовязково відвідати школярі з різних куточків України, оскільки це єдиний туристичний обєкт, який демонструє всю велич українського хліборобства.

Довідково

Млин було зведено ще на початку ХХ сторіччя місцевим селянином Кузьмою Дригою. Всього їх було три. Спочатку Кузьма побудував звичайного млина — на тому місці, де нині в селі розташована комора, а потім, коли повернувся з Голландії, в 1902 році збудував великого млина, що і сьогодні стоїть у центрі села. Такого вітряка в усьому краї не знайдеш! Місцеві кажуть, Кузьма побував у Європі, де працював мірошником на фермах Голландії, тоді він замислив і собі побудувати вітряк. Коли повернувся додому, закопав 15-метрового стовпа і, відповідно до його тіні, проводив креслення і розрахунки свого задуму прямо на землі. Залучив до розробки проекту й інших тямущих майстрів. Земельний насип для вітряка наносили всім селом. А щоб не просідав, трамбували його вечорами музики й танцюристи. Все робили з любов'ю. А вже коли обізвалися жорна і біле мливо потекло рікою, з усіх усюд з'їжджалися люди, щоб побачити дивовижний витвір сільського умільця.

Пізніше, коли підросли сини, Кузьма Дрига збудував ще одного, третього млина. Люди везли молоти збіжжя з КарапишівЗеленьокЛіщинки, навіть з Кагарлика та Богуслава. І в млинах все було заставлене мішками, адже чекали коли подме вітер, щоб закрутились крила вітряків. У великому млині крила проти вітру поверталися самі. Крила малих млинів повертали за допомогою спеціальних пристроїв.

У 1926 р. К. Дрига помер. Його сина розкуркулили і вислали за Урал. Вітряк хотіли і спалити і розібрати, але місцеві мешканці захищали будівлю. Зараз вітряк відреставровано, цікаво, що зберіг всі механізми.

Розділи: Туристична

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути