chrome firefox opera safari iexplorer

25 грудня: це цікаво знати

25 грудня 2020 о 06:19

«Нова радість стала, яка не бувала,
Над вертепом звізда ясна світлом засіяла.
Де Христос родився, з Діви воплотився,
Як чоловік пеленами убого оповився…

– Ой ти, Царю, Царю, небесний Владарю,
Даруй літа щасливії цього дому господарю.
Даруй господарю, даруй господині,
Даруй літа щасливії нашій славній Україні.»

Різдвяні колядки

25 грудня в Україні, як і в 145 країнах світу, відзначають Різдво Христове. Різдво в цей день святкує Римо-Католицька Церква, більшість протестантських Церков, а також частина православних, включаючи Константинопольську (крім Афону), Антіохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську, Польську, Албанську, Грецьку.

Православна частина українців цього дня вшановує Спиридона Сонцеворота. День пам’яті цього Святого часто ототожнюють з днем зимового Сонцевороту. Адже від цього дня ніч починає коротшати. У народі у зв’язку зі збільшенням дня народилася легенда про красивого юнака Спиридона, якого любили всі жінки і навіть відьми. Однак він не любив нікого. І тоді відьми вирішили його знищити. Дізнавшись про це, Спиридон виліз на хрест, бо людину на хресті відьми не бачать. Однак вони здогадалися, що він сидить на хресті й підпалили його. Тоді Спиридон став попросити Бога, аби той вкоротив ночі, щоб хрест не встиг згоріти. Бог його почув. З тих пір і вважається, що від Спиридона ночі стають коротшими. За довголітнім прогнозуванням, цей день вважається найхолоднішим у грудні, бо «сонце переходить на другий бік».

За церковним календарем 25 грудня вшановують святого Спиридона, єпископа Тримифунтського, чудотворця; преподобного Ферапонта Монзенського; священномученика Олександра, єпископа Єрусалимського; мученика Розумника.

Іменинниками 25 грудня є:

Олександр, Свирид, Ферапонт.

25 грудня народились:

1895 – Григорій Верьовка – український композитор і хоровий диригент, педагог. Організатор Українського державного народного хору, його художній керівник і головний диригент (1943–1964). 1965 р. хору присвоєно ім’я Григорія Верьовки.

25 грудня відзначають:

  • Католицьке Різдво Христове.
  • Лютеранське Різдво Христове.

Події 25 грудня:

336 – у Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва.

1951 – у Києві введено в дію першу в СРСР електронно-обчислювальну машину (МЭСМ).

1975 – у Києві відкрито пам’ятник Івану Котляревському.

Чи знаєте ви, що:

Встановлення дати святкування 25 грудня було пов’язане з римським святом Непереможного Сонця (Dies Natalis Solis Invicti), що було введено імператором Авреліаном у 274 році та пов’язане з переходом Сонця через точку зимового сонцестояння і, відповідно, зі збільшенням тривалості дня.

На цей символічний зв’язок пізніше вказували отці Церкви, зокрема св. Іван Золотоуст: «Люди називають святий день Народження Господнього днем нового сонця…» і св. Авґустин: «Ми святкуємо день 25 грудня не задля народження сонця, а задля народження Того, хто те сонце сотворив».

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути