chrome firefox opera safari iexplorer

Закриття дитячих бібліотек — злочин проти майбутнього України

15 грудня 2017 о 17:32

В черговий раз влада вирішила зекономити бюджетні кошти за рахунок освіти. Херсонську обласну бібліотеку імені Дніпрової Чайки вирішили реорганізувати «з метою використання потужної адміністративної та господарської служби бібліотекиім. О.Гончара» та скоротити адміністративний та господарський персонал. В список на об`єднання (а фактично на знищення) потрапила й обласна бібліотека ім.Б.Лавреньова.

За словами чиновників, які ініціюють знищення системи обласних бібліотек, це дозволить зекономити 1.5 млн гривень бюджету.

Проте вже давно відомо, що більшість бібліотек сьогодні функціонують здебільшого на грантові гроші, тому керівник Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки Анна Бардашевська від імені усіх трьох директорів слушно зауважила:

«Реорганізація унеможливить участь у грантових програмах кожного закладу окремо й отримання для бібліотеки значної матеріальної допомоги. Нам доведеться з трьох можливих грантів обирати тільки один для реалізації. Зараз гранти є основним фінансовим доходом для розвитку бібліотек».

Голова Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, який неодноразово співпрацював з обласною бібліотекою ім. Дніпрової Чайки зазначив: «Чи ми колись дочекаємося від чиновників, щоб вони виділяли і шукали гроші на освіту, а не забирали їх? Хотілося б почути що вони зробили для того, щоб все-таки бібліотеки зберегти, а не чому їх потрібно закривати. Наш Фонд «Рідна країна» постійно співпрацює з системою обласних бібліотек у сфері освіти та пропагування української історії та культури без копійки бюджетних коштів, і я з впевненістю можу сказати, що закриття таких закладів стане величезною втратою для майбутнього покоління. Також відомий факт, що колективи давно не випрошують додаткового фінансування з держави, а всі свої проекти здійснюють за грантові кошти, — і додав: -Чиновники, які запропонували таку безглузду ідею, виявляється, ще й із законодавством не знайомі, оскільки реорганізація шляхом об’єднання трьох обласних бібліотек суперечить чинному законодавству, яке визначає систему бібліотек в державі, порядок їх функціонування. Обласні бібліотеки входять до базової мережі закладів культури держави як самостійні юридичні особи і в такому статусі підпадають під дію Законів України «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу».

Микола Томенко також  звернувся до влади Херсонщини зі зверненням зберегти бібліотеки та відмовитись від руйнування освітніх закладів в області і почати дбати про освіту майбутнього покоління.

Розділи: Новини освіти