chrome firefox opera safari iexplorer

1 січня: це цікаво знати

01 січня 2021 о 00:17

«З новим роком, браття милі,
В новім щастю, в новій силі
Радісно вітаю вас
І бажаю, щоб в здоров’ю,
В мирі, з братньою любов’ю
Відтепер ішов вам час.
І бажаю, щоб трудяще
Те життя вам якнайкраще
Без біди минало всім,
Щоб думками ви міцніли,
Багатіли, не бідніли,
Щоб веселий був ваш дім.
І бажаю, щоб ми згідно,
Сміло, свідомо, свобідно
Йшли до спільної мети:
В своїй хаті жить по-свому,
Не коритися нікому,
Лад найкращий завести.
Сим бажанням вас вітаю
І по давньому звичаю
Повну чарку догори!
Щирій праці Бог поможе.
Дай нам Боже все, що гоже!
Що не гоже – чорт бери!»

Іван Франко, 1900 р.

Про СІЧЕНЬ кажуть: «скільки днів – стільки й свят».

У народі 1 січня відзначається Новий рік і вшановують Воніфатія. В цей день віруючі вирушають до церкви і моляться, вшановуючи цього Святого. Боніфатій вважається небесним заступником для всіх людей, охороняючи їх від хвороби і пияцтва. Тому, йому часто моляться (не лише 1 січня) для позбавлення від алкоголізму.

Народні повір’я говорять про те, що в перший день Нового року слід звертати увагу на прикмети і дотримувати деякі правила. Так, наприклад, 1 січня не варто займатися важкою або серйозною роботою, адже, як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Саме тому, люди в старовину 1 січня намагалися відпочивати і веселитися. Проводилися масштабні гуляння, росіяни ходили один до одного в гості, надівши самі ошатні, гарні і яскраві одягу. До речі, згідно з прикметами вважалося, що якщо у цей день кілька разів змінювати вбрання, то сам рік буде також різноманітним, вдалим, багатим на події та враження.

За церковним календарем 1 січня вшановують Іллю Муромця – героя билин Київського циклу, який приєднаний до лику святих. Помер у 1188 р., похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. У деяких билинах натякається на його прижиттєвий чернечий послух. Еріх Лясота сповіщає про зруйновану могилу Іллі Муровлянина коло церкви святої Софії, звідки його, напевно, і було перенесено до Лаври.

Також церква вшановує в цей день мученика Воніфатія; мучеників Іллю, Прова та Ариса, єгиптян; мученика Полієвкта і Тимофія, диякона; святого Воніфатія Милостивого, єпископа Ферентійського; святого Григорія, єпископа Омиритського.

Іменинниками 1 січня є:

Воніфатій, Григорій, Ілля, Пров, Тимофій, Трифон.

1 січня народились:

1866 – Петро Залозний – український мовознавець, педагог. Автор підручника «Коротка граматика української мови» (1906); увів терміни «префікс» і «суфікс».

1904 – Євген Адамцевич – сліпий бандурист, автор «Запорозького маршу».

1909 – Степан Бандера – український політичний діяч, ідеолог українського націоналістичного руху ХХ століття, голова Організації Українських Націоналістів.

1926 – Олексій Нирко – бандурист, історик кобзарства. Створив Музей кобзарського мистецтва Криму та Кубані (при Ялтинському гуманітарному інституті, 1984), кобзарську бібліотеку.

1917 – Віктор Афанасьєв – український режисер, засновник єдиних в Україні Музею театральних ляльок та Вищої професійної школи акторів і режисерів театру ляльок. Першим переніс на лялькову сцену вистави для дорослих («Чортовий млин», «Вертеп», «12 стільців», «Запорожець за Дунаєм»). З 1997 р. ім’я Афанасьєва носить Харківський державний академічний театр ляльок.

1 січня відзначають:

  • Всесвітній день миру.

Події 1 січня:

1622 – Папська канцелярія офіційно визнала 1 січня початком року. До того новий рік відраховувався з 25 березня.

1700 – указом Петра І введений юліанський календар, відтак Новий рік був перенесений на 1 січня.

1880 – вийшло друком у Львові перше число щоденника «Діло», який виходив до початку Другої Світової війни.

1885 – видано друком у Чернівцях перший номер україномовної газети «Буковина», редактором якої був письменник і громадський діяч Юрій Федькович.

1919 – видано закон українського уряду про автокефалію Української Православної Церкви.

1928 – в УСРР скасовано свободу совісті.

1928 – почала виходити газета «Розбудова нації», орган проводу українських націоналістів.

Чи знаєте ви, що:

Всесвітній день миру ще називають Днем всесвітніх молитов про мир.

8 грудня 1967 року римський папа Павло VI встановив нове свято, Всесвітній день миру. Його відзначають в перший день кожного нового року. 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.

Мир на Землі, послаблення напруги в міжнародних та міждержавних відносинах, – це головні теми щорічних передсвяткових послань понтифіків до віруючих. Загальний лозунг Всесвітнього дня миру: «Пробач, і ти отримаєш мир».

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути