chrome firefox opera safari iexplorer

Незвичайні будівлі України: дивимось на архітектурні шедеври

22 січня 2018 о 13:37

Думаєш, Україна — це тільки сірі сталінки, величезні пам'ятники і традиційні будиночки? Поспішаємо розширити твій кругозір і пропонуємо подивитися на архітектуру нашої країни з іншого ракурсу. Саме для цього ми зробили підбірку найбільш незвичайних будівель України.


Незвичайні будівлі України: будинок-корабель, Чернівці


Незвичайні будови України: будинок-корабель у Чернівцях

Незвичайні будови України: будинок-корабель у Чернівцях © commons.wikimedia.org

Чернівці славляться своєю чудовою архітектурою, але однією з головних родзинок міста є саме ця будівля. Будинок-корабель — один з перших кам'яних будинків у Чернівцях, «поставлений на якір» в XIX столітті.

Знаходиться він на розі вулиць Шолом-Алейхема та Головної. Корабель «врізається» носом в вулицю, немов пливе по воді. Місцеві жителі до цих пір називають його на старий манер — «шіфа», що в перекладі з німецької означає корабель. Зовні незвичайний будинок прикрашено скульптурами левів, грифонів, водоростей і дельфінів.

Адреса: вулиці Головна, 25, точніше, на перетині Головної та Шолом-Алейхема. Поруч біля будинку знаходиться Театр ляльок і костел Воздвиження Святого Хреста.


Незвичайні будівлі України: ресторан «Старий млин», Тернопіль


Незвичайні будови України: ресторан «Старий млин», Тернопіль

Незвичайні будови України: ресторан «Старий млин», Тернопіль © samogon.org

Колись на цьому місці був старий паровий млин, а в 2002 році вирішили: навіщо землі пустувати, краще побудувати чотириповерховий ресторан дивною футуристичної форми. До речі, при вході в «Старий млин» стоїть камінь, привезений з дому відомого каталонського архітектора Гауді.

Самі власники закладу позиціонують «Старий млин», як «самогонну ресторацію». Вас пригостять місцевим самогоном, дадуть спробувати «Перше причастя українця», тобто традиційний червоний борщ з пампушками, а ще тут готують унікальне сало в шоколаді і подають його на цитрусової кірці.

Адреса: вулиця Бродівська, 1-а, Тернопіль. До незвичайної споруди України легко дійти з залізничного вокзалу за 15 хвилин.


Незвичайні будівлі України: будинок-стіна, Одеса


Незвичайні будови України: будинок-стіна в Одесі. Воронцовський провулок

Незвичайні будови України: будинок-стіна в Одесі. Воронцовський провулок © commons.wikimedia.org

В Одесі є один дуже цікавий будинок, а в певній мірі можна навіть сказати, містичний. Дивишся на нього — простий звичайний будинок, який нічим не відрізняється від сусідніх. Однак, яким же буде твоє здивування, коли обійдеш його трохи лівіше і побачите, що будинок виглядає плоским. Насправді, секрет будинку-стіни в тому, що задня стінка будинку відразу прилягає до фасадної, тобто будинок має трикутну форму.

Так сталося через те, що під час будівництва будинку банально не вистачило цегли на будівництво бічної стіни. Хто ж міг знати, що будинок-стіна стане однією з найцікавіших родзинок міста.

Відзначимо, що схожий плоский будинок є і в Харкові. Як туди дістатися — дивись за посиланням.

Адреса: знаходиться будинок-стіна на Воронцовському провулку, 4 — це один з найвідоміших будинків. Однак не всі знають, що Одеса багата декількома подібними незвичайними будівлями. Менш популярні, але не менш красиві будинки-стіни можете знайти за адресами: вул. Віри Інбер, 12, Лідерсівський бульвар, 21, вул. Степова, 21, площа Віри Холодної, 3, вул. Богдана Хмельницького, 96.


Незвичайні будівлі України: Будинок архітектора, Луцьк


Незвичайні будови України: будинок архітектора, Луцьк

Незвичайні будови України: будинок архітектора, Луцьк © commons.wikimedia.org

Всі знають знаменитий Будинок з химерами в центрі Києва, який побудував архітектор Владислав Городецький для своєї сім'ї. Однак не всі знають, що в старій частині міста Луцьк над річкою Стир є свій будинок химер, або, як його ще називають, Будинок архітектора.

Луцький будинок з химерами – творіння місцевого архітектора Миколи Голованя. Ця будівля ще часто асоціюють з живим організмом, так як скульптури з'являються тут, як гриби після дощу. В даний момент будинок архітектора налічує близько 500 скульптур.

Адреса: знаходиться будинок архітектора на вулиці Лютеранській 9, в старій частині міста.


Незвичайні будівлі України: перевернутий будинок в Карпатах


Незвичайні будова України

Незвичайні будівлі України: перевернутий будинок в Карпатах © karpaty.life

У селі Поляниця поблизу Буковеля (Івано-Франківська область) знаходиться перевернутий будинок. З першого погляду може здатися, що перевернутий будинок — жертва якийсь природної стихії, типу урагану або торнадо. Але ні, будинок спочатку будувався в такому вигляді, просто щоб відрізнятися від усіх своїх побратимів — звичайних будинків. Спочатку планувалося привернути й інтер'єр будинку, але архітектори вважають це зайвим, тому внутрішнє оформлення перевернутого будинку являє собою звичайний варіант інтер'єру, в якому меблі, сантехніка та інші атрибути звичайного будинку знаходяться на своїх місцях, на підлозі.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути