chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві оприлюднили нотатки Чорновола про Василя Стуса

09 січня 2018 о 08:57

ВГО «Меморіал» вперше оприлюднила рукописні нотатки В'ячеслава Чорновола, присвячені життю і творчості Василя Стуса з нагоди 80-річчя  від дня народження поета й  борця.

Відповідна презентація відбулася під час прес-конференції у Києві в четвер.

«Є і папери, які, як кажуть, «не горять». В архівах «Меморіалу» знайшлись спогади про Василя Стуса, підписані рукою В'ячеслава Чорновола. Цей документ був досі невідомий", — заявив член правління ВГО «Меморіал» ім. Василя Стуса, історик Володимир Сергійчук.

На думку науковця, спогади є цікаві тим, що в листах відображена хроніка подій середини 60-х років, коли сам В'ячеслав Чорновіл познайомився з Василем Стусом.

Як приклад, пан Сергійчук навів епізод виступу Стуса через відмову у проведенні літературного вечора на колишньому заводі ім.Горького. Тоді Василь Стус запропонував провести зібрання у парку неподалік, де відбувся конфлікт з тодішнім головою профкому заводу через відмову останнього спілкуватись українською мовою.

Цей епізод зі спогадів також підтверджується і документами з партійної інституції.

«До речі, після цього активісти тоді, як я розумію, почали подавати різні заяви про те, що їм забороняли українською мовою говорити. Ця справа тягнулась три роки, бо доповідна чиновника датована 1968 роком. Три роки тодішні активісти вимагали від влади пояснити, чому не можна було говорити на тому зібрані у парку українською мовою», — додав Сергійчук.

Вперше спогади в повному обсязі планують опублікувати у календарі «Соборна пам'ять України». Крім того, документ передали до газети «Голос України» на прохання редактора видання.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути