chrome firefox opera safari iexplorer

17 березня: цей день в історії

17 березня 2018 о 00:07

«Фундаментом держави є культура, що лучить елементи у державну цілість... Не тільки учитель може навчати, але може його навчати і виховувати і урядовець, вояк, промисловець».
Августин Волошин

За церковним календарем 17 березня вшановують преподобного Герасима, благовірного князя Василія, благовірного князя Даниїла, мучеників Павла та Юліанію, преподобного Якова, благовірного князя В’ячеслава, святителя Григорія.

У народі цей день називали Герасим-грачевник: очікували з вирію граків і підмічали, якщо птахи кричать, то за кілька днів очікуй негоду, а якщо наводять лад у гніздах – незабаром розпогодиться. Якщо грак прилетів, через місяць сніг зійде. Коли грак з землі хворостину підіймає – сонячне літо обіцяє.

Іменинниками 17 березня є:
Данило, Василь, В’ячеслав, Павло, Юлія, Григорій, Яків.

17 березня народились:

1874 – Августин Волошин – політичний, культурний, релігійний діяч Закарпаття, президент Карпатської України.

1876 – Вадим Щербаківський – український археолог, етнограф, мистецтвознавець.

1903 – Юрій Дольд-Михайлик – український письменник, сценарист. Автор роману-трилогії «І один у полі воїн», «У чорних лицарів», «Над Шпрее клубочаться хмари».

1937 – Сергій Данченко – театральний режисер, педагог, лауреат Шевченківської премії. З 1978 по 2001 р. очолював Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка. Йому належить розробка моделі поняття «національний театр». Здійснив постановки понад 60 вистав в Україні та за кордоном: «Украдене щастя», «Візит старої дами», «Тев’є-молочник», «Енеїда», «Річард III».

17 березня відзначають:

·        День мобілізаційного працівника.

·        День Святого Патрика.

Події 17 березня в Україні: 

1674 – Івана Самойловича було проголошено гетьманом всієї України.

1861 – у всіх церквах почали зачитувати селянам Маніфест «Про дарування кріпосним людям прав стану вільних сільських обивателів і про устрій їхнього побуту» (про скасування кріпацтва).

1917 – у Києві засновано Центральну Раду на чолі з Михайлом Грушевським.

1917 – У Петербурзі українська делегація на чолі з О. Лотоцьким зустрілася з прем’єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалено меморандум (українські вимоги: запровадження української мови у державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців).

1937 – у СРСР ухвалили закон, що позбавив селян свободи пересування.

1972 – У Києві створили Інститут книги та друкарства.

1995 – Верховна Рада України скасувала посаду президента Криму.

Чи знаєте ви, що:

Гетьман Петро Дорошенко останні 20 років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був В’ятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт біля Москви) помістя – 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він помер 9 листопада 1698 року і був похований.

Був тричі одружений, мав двох доньок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути