chrome firefox opera safari iexplorer

18 березня: це цікаво знати

18 березня 2021 о 00:05

Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимуся ніколи ні в чому їй не шкодити.
Григорій Сковорода

У народі 18 березня вшановували святого Конона, покровителя коней. За легендами цей чоловік був настільки гарним конюхом, що його послугами користувався навіть сам пророк Ілля. І хоча зазвичай у цей час триває піст, чоловіки цього дня віддавали шану Конону в шинку, щоправда напиватися було не бажано, бо коні, як і всі тварини, п’яних не люблять. Тим часом жінки перебирали та замочували городнє насіння для висіву і казали: «На Кононовій днині город сниться господині». Також підмічали, якщо на Конона гарна погода – влітку не буде градобиття.

Рекомендувалось у цей день замочувати насіння капусти і помідорів для висіву – у закриті парники. Оновлювали і готували парники: «Конон на город покликав». «На Конона Городника починай копати ріллю в городі».

Вважалося, якщо подружжя вип’є сьогодні вина з корицею, то їхні почуття будуть міцними і сильними.

За церковним календарем 18 березня вшановують мученика Конона Ісаврійського; знайдення мощей благовірного князя Феодора Смоленського і дітей його Давида і Константина Ярославських; мученика Адріана Пошехонського, Ярославського; мученика Онисія; мученика Конона, градаря (городника); мученицю Іраїду; мученика Євлогія, що в Палестині; мученика Євлампія; преподобного Марка; преподобного Ісихія.

Іменинники 18 березня:
Іраїда, Андрій, Костянтин, Кирило, Конон.

18 березня народились:

1894 – Василь Мурашко – військовий льотчик, командир Київського авіаційного загону Повітрянoгo флоту УНР, начальник Управління Повітряного флоту УНР (1921–1922).

1929 – Федір Муравченко – генеральний конструктор Запорізького машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес», доктор технічних наук, академік. Герой України. Брав участь у створенні понад 50 типів і модифікацій авіадвигунів.

18 березня відзначають:

  • День працівника податкової та митної справи України.

Події 18 березня:

1662 – у Парижі почав курсувати перший громадський транспорт – карета на вісім місць.

1839 – китайський імператор забороняє іноземним торговим компаніям ввозити до Китаю опіум, що стало причиною першої опіумної війни.

1917 – арештовано останнього російського царя Миколу II.

1932 – у Сіднейській затоці відкрито найширший міст у світі (ширина 48,8 м).

1940 – на зустрічі у Бреннері Гітлер і Муссоліні обговорили питання можливості створення союзу із СРСР.

1946 – у Вашингтоні свою роботу розпочав Світовий банк. У число учасників банку входить 185 країни; Україна – учасник з 1992 року. Загалом, основними цілями банку є: сприяння країнам-членам у розвитку економіки шляхом надання їм довгострокових позик і кредитів; заохочення іноземного інвестування через надання гарантій або участь у позиках та інших інвестиціях приватних кредиторів; а також стимулювання тривалого збалансованого зростання міжнародної торгівлі, підтримка збалансованості платіжних балансів країн-членів.

1965 – Олексій Леонов здійснив перший в історії вихід людини у відкритий космос – він віддалився на відстань 5 метрів і пробув за бортом 12 хвилин 9 секунд.

Чи знаєте ви, що:

Про долю багатьох видатних українців ми не знаємо.

Так, Софія Ружинська, будучи волинською княгинею, командувала у XVII столітті військом у 6 тисяч воїнів.

Лише уривчасті відомості маємо про волелюбну українку Степаниду. Вона була активною учасницею повстання Степана Разіна, очолювала повстанський загін зі Слобідської України, а після поразки повстання її у 1670 році заслали в каземати Тихвинського жіночого монастиря.

Мабуть, заслуговує не одного фільму і доля козака Якова Малика. У XVI столітті він потрапляє до Індії, де стає великим візиром індійського князівства Гуджерат.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути