chrome firefox opera safari iexplorer

Україна опустилася в рейтингу щастя на 53 позиції

23 березня 2018 о 08:28
lux.fm

Вийшов новий World Happiness Report 2018 – Всесвітня Доповідь про Щастя. На верхівці рейтингу – майже суцільно північні країни: Фінляндія, Норвегія, Данія, Ісландія, Нідерланди, Швеція, Канада. Хоча Ізраїль теж стоїть високо, на 11-му місці. Рейтинг щорічно публікується «Мережею рішень сталого розвитку» під егідою ООН.

Україна на 138 місці. За п'ять років країна опустилася в рейтингу на 53 позиції.

Рейтинг враховує рівень доходу, очікувану тривалість життя, ступінь соціальної підтримки, особистої свободи, ставлення людей до корупції і щедрість народу.

За тривалістю житті країни на 86 місці: у нас жінки живуть в середньому 76 років, чоловіки – 66. Найкращий показник у країни за рівнем соціальної підтримки – 54 місце. Найгірше у нас з особистою свободою. Українці за цим показником на 144 місці. А ось за сприйняттям корупції Україна на шостому місці. Щедрість – ще один пункт, який не дав Україні спуститися ще нижче в індексі. Ми зайняли 60-е місце в рейтингу.

Індекс щастя не оцінює саме почуття. Швидше – передумови та фактори для його формування, зазначає Ольга Хоменко, експерт програми «Економіка» Українського інституту майбутнього. 

«Якщо описати всі складові індексу щастя простими словами, то щастя – це можливість займатися улюбленою справою, отримувати за це гідну плату, відчувати себе корисним і бути впевненим в завтрашньому дні. Нещастя – це необхідність виживати, „крутитися“, це мінімальна зарплата в 100 євро, розуміння, що про тебе не те що ніхто не дбає, а й не захищає, і гнітюча думка, що і завтра, і через роки все буде так само. Тому дані рейтингу не дивують – більшості українців важко в цьому, а в світле майбутнє вони вже не вірять. 138 місце в рейтингу щастя – це, власне, сигнал: „Дно досягнуто“ – нижче тільки найбідніші країни Африки, Сирія, Афганістан. Це сигнал для всіх, однак, в першу чергу, для чиновників», – говорить письменник Нік Лисицький.

Щоб створити умови для відчуття щастя потрібні п'ять факторів, вважає Ярослав Пилипчук, експерт з економічного аналізу «Українського інституту майбутнього».

  • Гармонійний соціальний і економічний розвиток.
  •  

  • Робота.
 "Дуже важливо для поліпшення сприйняття щастя – робота. Робота займає значну частину нашого часу і, якщо вона не приносить задоволення, людина щасливою не буде. Чому ми на 138 місці? Тому що у нас не створено умов для вибору в плані того, що у нас безробіття, нові робочі місця не створюються. Фактично люди йдуть не на роботу, яка приносить задоволення, а яка трапиться, щоб прогодувати себе і сім'ю. Фактично це сильно впливає на сприйняття, щаслива людина чи ні", – додає Ярослав Пилипчук.
  • Можливість життєвого вибору. Зокрема, умови для малого і середнього бізнесу. Тобто, потрібні податкові канікули, доступне кредитування і так далі, щоб в країні формувався середній клас.
  • Дбайливе ставлення до навколишнього середовища або екологічна культура населення.
  • Технології. Щоб українці мали доступ до світових новинок, стали більш мобільними, технологічно розвиненими.
Джерело: Сегодня
Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути