chrome firefox opera safari iexplorer

12 квітня: це цікаво знати

12 квітня 2020 о 00:06

Долі не обирають… Її приймають – яка вона вже є. А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас.
Василь Стус

Наші пращури 12 квітня випікали спеціальні обрядові печива, які називалися драбинками. Кожне таке печиво віддавали члену сім’ї – вважалося, що якщо з’їси його, то будеш здоровим весь рік.

Говорили, що саме в цей день починав скаженіти домовик – він не впізнавав мешканців свого будинку і бешкетував. Оскільки домовик бешкетує до перших півнів, тому не виходили нікуди й очікували світанку. В інші ж дні домовика не боялися і, навпаки, вважали його членом родини, оскільки він завжди допомагав добрим людям, а от ледарів не любив. Вірили в те, що домовик захищає інтереси сім’ї.

12 квітня у народі спостерігали за птахами: якщо дикі качки прилітали жирні – весна буде холодною і довгою. Якщо припиняється тяга в димоході, чекай швидкого похолодання або снігу. Багато дощів у квітні – прикмета, що влітку можна буде зібрати багато грибів.

За церковним календарем 12 квітня вшановують преподобного Іоана Ліствичника; святителя Софронія, єпископа Іркутського; пророка Іоада; апостолів Сосфена, Аполлоса, Кифу, Кесаря і Єпафродита; святу Євулу, матір великомученика Пантелеймона; преподобного Іоана безмовника; преподобного Зосима, єпископа Сиракузького.

Іменинники 12 квітня:
Іван, Софрон, Зосим, Пантелеймон.

12 квітня народились:

1899 – Василь Седляр – український художник-авангардист (монументальні розписи, портрети, ілюстрації до «Кобзаря» Т. Шевченка та ін.), педагог.

1928 – Віра Жук – український історик, краєзнавець (понад 800 наукових робіт: «Із сивої давнини. Нариси з історії України та Полтавщини (VII ст. до н. е. – XVI ст. н. е.)», «Новий погляд на історію Полтавщини й України (За давньобулгарськими літописами)» та ін.

12 квітня відзначають:

  • Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос).
  • День працівників ракетно-космічної галузі України.
  • День скаута в Україні.
  • Всесвітній День рок-н-ролу.

Події 12 квітня:

1912 – у Львові утворили молодіжну скаутську організацію «Пласт». Українські скаути-пластуни вперше склали пластову присягу.

1936 рік – Газета «Правда» уперше назвала Й.Сталіна «батьком народів».

1955 – вакцина від поліомієліту, розроблена доктором Джонасом Солком, оголошена безпечною та ефективною.

1961 – космічний корабель «Восток–1», пілотований Юрієм Гагаріним, стартував з космодрому Байконур (Казахстан), облетів Землю за 108 хвилин і приземлився поблизу міста Енгельс (Росія). Це був перший вдалий політ у космос, коли космонавт живим повернувся на Землю. За інформацією американців, не підтвердженою Радянським Союзом, до Гагаріна мінімум 4 космонавта здійснили невдалі спроби облетіти земну кулю, але загинули – О.Ледовський (1957), С.Шиборін (1958), А.Мітков (1959) та І.Качур (1960).

1970 – на сцені Національної опери України дав свій перший концерт Оркестр Народних Інструментів України.

1984 – у СРСР оголошено про початок переходу до 11-річної середньої освіти.

Чи знаєте ви, що:

Про політ людини у космос було підготовлено три варіанти повідомлень ТАРС. Перше – урочисте, «успішне». Друге – на той випадок, якщо корабель не вийде на орбіту і впаде де-небудь у тайзі чи океані. У цьому повідомленні було звернення до урядів різних країн з проханням допомогти у пошуках космонавта. І, нарешті, третій варіант – про трагічну загибель першого космонавта. На щастя, два останніх не знадобились.

Пульт керування космічного корабля «Восток» було заблоковано, а шифр для його включення сховано у спеціальному конверті. Таку пересторогу Корольову порадили застосувати медики, бо свято вірили, що людина, опинившись у космосі і побачивши свою планету збоку, має обов’язково з’їхати з глузду. У такому стані вона почне хапатися за пульт і тоді катастрофи не уникнути. Якщо ж космонавт залишиться при свідомості, то у разі відмови автоматики, з легкістю повинен був відкрити конверт і дізнатися потрібний шифр.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути