chrome firefox opera safari iexplorer

13 квітня: це цікаво знати

13 квітня 2020 о 00:06

Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.
Олександр Довженко

У народі 13 квітня продовжували спостерігати за перелітними птахами і робити висновки про майбутню погоду. Якщо перелітні птахи хохляться, то хорошої погоди не чекай; після прильоту довго не щебечуть – на холод; раптово замовкли – до грози.

Жінки 13 квітня розводили багаття, яке, за давніми віруваннями, було рятівним і дозволяло вилікувати різні хвороби. Тяжкохвору людину в цей день проносили через багаття, щоб вона одужала.

На підвіконнях розкладали колючі рослини, шматочки заліза, гілочки чортополоху. Уникали вимовляти слово «біс» вголос, тому що вважали, що цей злий дух увійде в людину. Прийнято було 13 квітня спалювати всі старі речі, які є в будинку – це допомагає не тільки прогнати демонів, але і захиститися від пожеж.

За церковним календарем 13 квітня вшановують священомученника Іпатія, єпископа Гангрського; преподобного Іпатія, цілителя Києво­Печерського; преподобного Аполлонія Єгипетського; священомученника Авду, єпископа Персидського, і Веніаміна, диякона; преподобного Іпатія, ігумена в Руфіянах; святителя Іону, митрополита Київського і всієї Руси, чудотворця; святителя Інокентія, митрополита Московського.

Іменинники 13 квітня:
Веніамін, Інокентій, Ганна, Іпатій.

13 квітня народились:

1906 – Оксана Іваненко – українська письменниця, педагог, видавець. Автор численних казок та оповідань для дітей, повістей «Друкар книжок небачених», «Рідні діти», «Богдан Хмельницький», біографічних романів «Тарасові шляхи», «Марія», книжки спогадів «Завжди у житті».

Події 13 квітня:

1928 – у Києві відбулась прем’єра фільму Олександра Довженка «Звенигора». Сюжет фільму охоплює дві тисячі років буття і розповідає про багато етапів історії України: від скіфів і варягів до більшовиків та білогвардійців. За цю картину О.Довженко був «таврований» клеймом «буржуазний націоналіст».

«Фільм усе більше починає звучати невимовною чарівностю. Чарівностю своєрідної манери мислення. Дивним переплетенням реального з глибоко національною поетичною вигадкою. Гостросучасного і разом з тим міфологічного. Гумористичного і патетичного. Чогось гоголівського. В повітрі носилося: серед нас нова людина кіно, майстер з власним обличчям.» (Сергій Ейзенштейн)

1940 – розпочався другий етап депортації із західних областей України, у результаті якого були виселені майже 320 тис. осіб.

1990 – Радянський Союз офіційно визнав свою відповідальність за убивство в Катинському лісі (1940) кількох тисяч польських офіцерів (злочин, в якому раніше СРСР звинувачував нацистів).

Чи знаєте ви, що:

Олександр Довженко у своєму фільми «Звенигора» передбачав страшні репресії тридцятих років. У сцені, де онук-націоналіст Павло стріляє собі у голову, з його вуст звучить попередження: «Ось наближається антихрист!». Безжальний та апокаліптичний Молох вже за кілька років почав пожирати своїх дітей. Довженко добре знав про репресії, бо й сам ледве уникнув їх у 1923 році.

«Звенигора» була сенсацією 1928 року, але водночас це був початок особистої трагедії Довженка – за цю стрічку, та згодом за фільм «Земля» його будуть постійно звинувачувати у буржуазному націоналізмі.

Фільм обійде екрани Голландії, Бельгії, Аргентини, Мексики, Канади, Англії, США, Греції, а два громадські перегляди у Парижі закінчаться оваціями.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути