chrome firefox opera safari iexplorer

14 квітня: це цікаво знати

14 квітня 2020 о 00:03

Сини мої, гайдамаки!

Свiт широкий, воля, –

Iдiть, сини, погуляйте,

Пошукайте долi.

Сини мої невеликi,

Нерозумнi дiти,

Хто вас щиро без матерi

Привiтає в свiтi?

Сини мої! орли мої!

Летiть в Україну, –

Хоч i лихо зустрiнеться,

Так не на чужині.

Тарас Шевченко

У народі до 14 квітня закінчувалися запаси капусти, а тому намагалися на їжі заощаджувати, адже невідомо, коли вдасться зібрати врожай. В цей день прийнято було обов’язково залишати частування по кутках для будинкового для того, щоб він не мучив сім’ю своїми витівками. Його пригощали кашею, наливали молоко.

Також підмічали: «Вночі на небі зірок не видно – чекай потепління». У цей час розпускається бузок, вилізають лісові мурашки.

За православним календарем 14 квітня вшановують преподобну Марію Єгипетську; преподобного Євфимія, архімимандрита Суздальського, чудотворця; мучеників Аврамія Болгарського, Володимирського чудотворця; преподобного Геронтія, канонарха Києво­Печерського; преподобного Макарія, ігумена Пелікитської обителі; правовірного Ахаза.

Іменинники 14 квітня:
Марія, Марко, Юхим, Макар.

14 квітня народились:

1887 – Іван Кавалеридзе – український скульптор, кінорежисер, драматург, сценарист. Автор пам’ятників княгині Ользі в Києві, Т. Шевченку, Г. Сковороді.

1888 – Леонід Булаховський – український мовознавець. Автор праць із загального, українського і російського мовознавства, славістики, методики викладання мови та ін. Досліджував мову творів Т. Шевченка.

1910 – Макар Вронський – український скульптор. Автор пам’ятників Б. Хмельницькому у Чигирині Черкаської області, Т. Шевченку у Канаді (Палермо) та Донецьку, М. Коцюбинському у Вінниці.

Події 14 квітня:

1768 – Максим Залізняк та Іван Ґонта підняли повстання гайдамаків проти поляків (початок Коліївщини).

Коліївщина – селянсько-козацьке повстання на Правобережній Україні у 1768 році проти кріпосницького, релігійного та національного гніту шляхетської Польщі. Очолив це повстання виходець із запорозької бідноти Максим Залізняк, а його найближчим сподвижником став Іван Гонта. Коліївщина стала найвищим етапом гайдамацького руху.

1848 – у Росії введений секретний цензурний комітет для спостереження за друком.

1852 – при Університеті святого Володимира засновано Київський центральний архів давніх актів (нині – Історичний архів України в Києві).

1863 – у Петербурзі відбулася прем’єра опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

1912 – найбільший на той час пасажирський лайнер світу «Титанік» зіштовхнувся з айсбергом.

1940 – Президія Верховної Ради УРСР видала указ, за яким у священиків в західних областях України вилучалися всі церковні книги.

1978 – у Тбілісі пройшла масова демонстрація з вимогою визнання грузинської мови офіційною.

2003 – розшифрований людський геном.

Чи знаєте ви, що:

Назва Коліївщина, найімовірніше, означає повстання коліїв і походить від українського слова «колій», яким у селах і донині називають людей, відповідальних за забиття скотини (свиней, корів, кіз, коней та ін.). Колії вміють робити це найбільш професійно, тобто, швидко і безболісно. Одним із звичаїв коліїв було освячення ножа перед початком роботи. Саме ця процедура згадується і у Тараса Шевченка в «Гайдамаках».

Висунута у радянські часи версія про походження назви повстання від слів «кол» або «колоти», швидше за все, не відповідає дійсності, оскільки, згідно з правилами словоутворення української мови, назва повстання в цьому випадку мала б виглядати Колщина, Кілщина або Коловщина. Зауважимо, що в російській мові слово «колій» відсутнє.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути