chrome firefox opera safari iexplorer

9 квітня: це цікаво знати

09 квітня 2020 о 00:17

Что за места! Я просто очарован! Кроме природы, ничего так не поражает в Украине, как народное здоровье, высокая степень развития крестьянина, который и умный, и музыкальный, и трезвый, и моральный, и всегда веселый».
Антон Чехов

У народі 9-те квітня колись відзначали, як день Мотрони Настовиці, яка вважалася покровителькою господинь. В цей день жінки просили у неї підтримки і допомоги у клопотах по господарству, яким повністю присвячували цей день.

Про Мотрону також говорили, що вона виходить з хати пташок зустрічати. Вважалося, що вже 9 квітня завершується приліт ранніх птахів. І як завжди у такі дні спостерігали за погодою. «Якщо перелітні птахи летять високо і швидко, голосно повідомляючи про себе – на зміну погоди».

За церковним календарем 9 квітня вшановують мученицю Мотрону Солунську; мучеників Мануїла і Феодосія; преподобного Іоана, прозорливого, Єгипетського.

Іменинники 9 квітня:
Мануїл, Мефодій, Мотрона, Феодосій.

9 квітня народились:

1860 – Антон Чехов – видатний російський письменник та драматург українського походження. Автор класичних творів «Палата № 6», «Чайка», «Дядя Ваня», «Три сестри», «Вишневий сад». Створив в м. Ялті фонд для будівництва медичного центру для малозабезпечених, а також фонд, на кошти якого було відкрито муніципальну бібліотеку.

1879 – Андрій Лівицький – український громадсько-політичний діяч. Президент УНР в екзилі (1926–1954).

Події 9 квітня:
1921 – будинок Антона Чехова в Ялті був оголошений національним надбанням і створено Дім-музей А.П.Чехова.

1989 – антирадянська демонстрація в Тбілісі, розігнана військами, в результаті 20 людей загинуло, а тисячі дістали поранення.

2015 – Україна заборонила пропаганду комунізму й нацизму.

Чи знаєте ви, що:

У родині Чехових існувала легенда про виникнення їхнього прізвища. Дядько письменника, Митрофан Єгорович, розказував історію про те, що їхнім далеким пращуром був чех, який утік з Богемії внаслідок релігійних утисків. При цьому він додавав, що напевно, той чех був високого походження, бо простому селянину втекти з батьківщини практично неможливо.

Науковці ж, що досліджували родовід Чехова до 17–18 сторіччя стверджують, що родичі Чехова жили в Україні, були кріпаками і називалися «чехами» тому, що носили «чех» – чуприну, оселедець.

Один з прадідів Чехова Петро покинув родину і пішки обійшов майже всю Російську імперію, збираючи гроші на храм, який і побудував у Києві. Цей факт відгукнувся на наступних поколіннях Чехів. Всі вони були дуже набожними.

Чехов відмовився від подарованого йому Миколою ІІ дворянського титулу. І оскільки у тогочасній Росії жити без чину було неможливо, то ж у Антона Павловича він був – «відставний позаштатний молодший медичний чиновник».

«Рідна країна»

* На фото будинок-музей Чехова в Ялті

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути