chrome firefox opera safari iexplorer

9% зарплати — стільки коштує українцю один похід в магазин

27 квітня 2018 о 15:15
economics.unian.net

9 місяців тому українці витрачали на одноразову покупку в супермаркеті набору з 19 продуктів 10% заробітку, то за підсумками I кварталу 2018 року вже трохи менше — 9%.

Експерти «Економічного дискусійного клубу» (ЕДК) зазначають, що це пов'язано з випереджаючим зростанням середніх зарплат в Україні, оскільки ціни на більшість наших щоденних продуктів харчування вже близькі, а то і вище, ніж за кордоном.

Купити набір з 19 продуктів в Україні обійдеться в €21,75 (706 грн), що дешевше, не тільки в Європі, але і в наших північних сусідів Білорусі та Росії. А ось у відсотках від зарплати ми поки ще поступаємося всім: середньостатистичний білорус витрачає на кошик зазначених товарів на €2,57 більше, ніж українець, але витрачає на одну покупку всього 7,2% від місячного заробітку, в той час як українець залишить за один умовний похід в магазин 9%. Найдорожче покупки обійдуться французу — понад €50, це в 2,3 рази більше, ніж у нас, але у Франції й заробітки більше наших в 11,2 рази.

Економісти ЕКД додають, що за 9 місяців розрив скоротився, так як на 1 липня 2017 року француз в перерахунку на євро заробляв більше українця в 12,7 рази. На жаль, стало більше продуктів, які у нас коштують дорожче, ніж за кордоном. Ще недавно у нас тільки молоко було дорожче, ніж в Польщі. А зараз цілий набір продуктів: хліб, борошно, рис, цукор і картопля в Польщі дешевше, ніж у нас. Крім того, українські ціни на молоко тепер вище, ніж в Угорщині, Іспанії та Білорусі на 15-25%. В Росії м’ясо курки на 10-20% дешевше, ніж у нас.

Джерело: agravery.com
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути