chrome firefox opera safari iexplorer

Колочава: Унікальне “шафранове” село на Закарпатті

12 квітня 2018 о 10:30
uaua.world

Село Колочава – унікальний туристичний об’єкт на Закарпатті – у цей період вкривається фіолетовим килимом шафранів

З різкою зміною погоди і початком активного весняного цвітіння на Закарпаття потроху з’їжджаються туристи. Та мінлива цьогорічна весна вносить свої корективи і охочим побачити фіолетові поля – цвітіння шафранів (крокусів) – варто поспішати.

Долини крокусів можна знайти у селі Колочава. Цей населений пункт Закарпаття неодноранзово потрапляв у рейтинги обов’язкових для відвідування сіл України.

Тут десять музеїв і 20 пам’ятників. У Колочаві активне туристичне життя – фестивалі, автентика, місцевий колорит. Розташована Колочава в Міжгірському районі у мальовничій Тереблянській долині, що в 30 кілометрах від озера Синевир. Крокуси – одна з причин їхати у Колочаву.

Цей населений пункт є найдовшим селом в Україні, протяжність якого складає понад 15 кілометрів. Колочава – село пам’ятників, музеїв, пам’ятних знаків. Найвідоміший музей-скансен колочавської архітектури та побуту “Старе село”, музеї “Колочавська вузькоколійка” та “Колочавський бокораш”.

Також можна відвідати педагогічні музеї “Радянська школа” та “Чеська школа”, історико-військові музеї “Лінія Арпада”, музей-меморіал “Воїнам-інтернаціоналістам” та музей місцевих повстанців “Бункер Штаєра”, музей-пам’ятку барокової архітектури кінця XVIII століття “Церква Святого Духа” та шкільний етнографічний музей Івана Ольбрахта.

Фото: Олеся Смирнова

Джерело: zak.depo.ua

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути