chrome firefox opera safari iexplorer

Що об`єднує Україну та писемність цивілізації Майя

03 квітня 2018 о 14:41
uamodna.com

В березні 2018 року в мексиканському місті Меріда був урочисто відкритий пам'ятник видатному українському вченому Юрію Кнорозову, який зумів розшифрувати писемність стародавніх майя.

Юрій Валентинович Кнорозов народився в селищі Південне під Харковом у 1922 році. Навчався на історичному факультеті Харківського і Московського університетів. Ще під час навчання Кнорозов захопився розшифровкою писемності майя. Слід зазначити, що в той час більшість учених не вірила, що це можливо. Проте наполегливому українцеві це вдалося, і він став усесвітньо відомим ученим.

Українець, котрий розшифрував писемність майя 1/1
Жодного разу не побувавши у Мексиці, дослідник зробив те, чого не могли досягти багато вчених різних країн, що роками проводили польові дослідження. Не виходячи з кабінету, він дешифрував давню писемність, ґрунтуючись на текстах трьох збережених рукописів.

Повний переклад ієрогліфічних рукописів майя був опублікований 1975 року. За цю роботу Ю. В. Кнорозов у 1977 році був удостоєний Державної премії СРСР. А в 1995 році у посольстві Мексики в Москві Кнорозов був нагороджений орденом Ацтекського орла, який вручається мексиканським урядом іноземним громадянам за виняткові заслуги перед Мексикою.

Скульптуру видатного вченого встановлено ​​у конгрес-центрі Siglo XXI, який знаходиться неподалік від Великого музею світу майя. Автором роботи став місцевий скульптор, відомий під псевдонімом Пачеллі. Вчений, котрий тримає в руках кішку, зображений у повний зріст. На тиловому боці стели глядачі можуть побачити ієрогліфи майя. Загальна висота монумента складає більше трьох метрів. В основу пам'ятника покладено чорно-білий знімок Кнорозова, на якому він зображений зі своєю улюбленою кішкою Асею.
Українець, котрий розшифрував писемність майя 1/1
За словами автора пам'ятника, робота над монументом зайняла приблизно шість місяців. Для створення скульптури майстер використав спеціальні матеріали, які залишаються стійкими при спекотному кліматі Мексики. Урочиста церемонія відкриття монумента пройшла в рамках Міжнародної книжкової виставки.

Це, до речі, вже не перший пам'ятник, який відкрили мексиканці на честь українського вченого. У 2012 році в мексиканському місті Канкуні також був встановлений монумент на честь Кнорозова. Крім того, двома роками раніше в Мексиці відкрили центр імені Кнорозова з вивчення культури древньої цивілізації майя.

Джерело: uamodna
Розділи: Новини культури

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути