chrome firefox opera safari iexplorer

Сумне лідерство: Тернопільщина потерпає від корупції

05 квітня 2018 о 10:04
ratinggroup.ua

ЗА ЗАГАЛЬНОЮ частотою корупційних випадків Тернопіль — на другому місці в Україні. У цьому сумному переліку «файне місто» поступилося лише Ужгороду. Слідом за ним — сусіди з Хмельницького. Дослідження проводила соціологічна група «Рейтинг».

Найкорумпованішою в Тернополі виявилася медицина: 32% опитаних жителів зізналися, що давали медикам хабарі. За цим показником обласний центр має п’ятий результат по Україні. Четвертий — з корупції у царині освіти: 17% респондентів неофіційно «дякували» педагогам за послуги. Три відсотки опитаних носили хабарі чиновникам міської влади. В цьому обласний центр також четвертий у рейтингу. Високим залишається рівень корупції і в установах житлово-комунального господарства. Загалом виявилося, що у Тернополі хабарництво присутнє практично у всіх сферах.

Події в області

ДНЯМИ на 20-му кілометрі перегону Гусятин — Копичинці зійшли з рейок два вагони приміського дизель-поїзда Гусятин — Чортків. Як повідомила прес-служба «Укрзалізниці», інцидент ставсь унаслідок викрадення злодіями елементів верхньої будови колії. «Внаслідок інциденту ніхто з пасажирів та працівників залізниці не постраждав. Пасажирів поїзда було доставлено за місцем призначення. Спецпідрозділи Львівської залізниці оперативно провели аварійно-відновлювальні роботи», — йдеться в повідомленні. Загалом в Україні від початку поточного року зафіксовано 916 випадків незаконних втручань у роботу залізниці, затримано 286 осіб.

З війни на війну

ГРОМАДА Малого Ходачкова та Костянтинівки Тернопільського району обурена тим, що їхні землі роздають «чужим». Водночас місцевим мешканцям —учасникам АТО — відводять ділянки на трясовині. Останні скаржились в обласне управління Держгеокадастру. Але чиновники відповідають, що допомогти нічим не можуть, бо юридично зловживань немає. «У нас є на руках листи від обласного управління про відмову передати у власність городи людям, які ними користувались більше 20 років, — обурюється офіцер запасу Степан Недошитко. — Водночас знаємо, що своїм працівникам чиновники надавали по два гектари. Мовляв, ті теж мають право на безоплатну приватизацію, а якщо громада хоче повернути землі, то нехай звертається до суду. Але ж боротись проти управління, в якому купа юристів, спеціалістів, — справа майже безнадійна. До того ж ми хочемо мирно працювати, а не знову воювати». Свої подальші дії громада Малого Ходачкова та Костянтинівки обговорять на зборах, а також писатимуть колективні заяви до правоохоронних органів та Держгеокадастру України.

Вимираємо по-тихому

ЗА ОСТАННЬОЮ інформацією обласного управління статистики, станом на 1 лютого 2018 року в регіоні проживало 1051,8 тисячі чоловік. В тому числі в міських поселеннях — 472,8 тисячі, у сільській місцевості — 579 тисяч. Впродовж січня чисельність населення зменшилася на 541 особу, а торік — на 5793 особи. Серед основних причин такої невтішної статистики — старіння місцевих жителів, збільшення кількості хворих на серцево-судинні й онкологічні недуги, сільське безробіття, масовий відтік працездатного населення за кордон з останньої причини та низький рівень життя.