chrome firefox opera safari iexplorer

Звенигора: Історія створення

13 квітня 2018 о 11:14
nv.ua

«Звенигора» — радянський художній фільм 1927 року режисера Олександра Довженка. Також він відомий під назвою «Зачароване місце». Це перша частина так званої «української трилогії Довженка» («Звенигора», «Арсенал», «Земля»), об'єднаної образом Тимоша у виконанні актора Семена Свашенко.

Перший сценарій був написаний у харківський період життя Довженка Юрком Тютюнником (під псевдонімом Юртик) та Майком Йогансеном. У славного отамана Тютюнника визріла ідея написати сценарій до фільму-легенди про скарби, закопані гайдамаками у надрах гори. Сценарій «Звенигори» був прийнятий художньою редакцією кіностудії до постановки і навіть розпочалась робота над його реалізацією. Одну з ролей виконував той же Тютюнник. Та з невідомих причин виробництво припинилось і Ю. Тютюнник і М. Йогансен зникають не лише з титрів остаточного варіанту фільму, а й знімається з головної ролі сам Тютюнник.

Тому, у результаті Довженко практично повністю переробив початковий сценарій, видаливши з нього більшу частину містичної складової і зосередившись на конфлікті між двома братами. «Фільм з трьома-чотирма акторами, фільм, де події розвиваються в одній кімнаті і майже в один день, — мало не останній крик моди ... Що ж мені скаже глядач, побачивши, як я пропущу перед його очима на двох тисячах метрів плівки ціле тисячоліття? Та ще й без інтриги, без любові ... »- говорив про фільм режисер. «Звенигора» залишився в історії кіно єдиним фільмом Довженка, знятим не за власним сценарієм. Сам же автор сценарію Йогансен, спочатку активно працював з Довженком над переробкою сюжету, в кінці кінців демонстративно зажадав прибрати своє ім'я з титрів.

Але цей момент зняття своїх імен з титрів й досі залишається спірним. У час тотальних чисток імена розстріляних (Тютюнника розстріляли у 1930, Йогансена — у 1937) були під забороною, і редактори змушені були постійно вдаватися до фальсифікацій у виданнях, присвячених автобіографії та фільмографії Довженка.

Зйомки почалися в 1927 році, вихід фільму мав бути приурочений до 10-річчя радянської влади. За спогадами Довженка, він зняв фільм «на одному диханні» за 100 днів. Під час зйомок режисер відкрив для себе село Яреськи, розташоване на річці Псел, де згодом працював над кількома фільмами, в тому числі над «Землею».

Фільм зробив молодого режисера знаменитим і справив велике враження на Сергія Езенштейна і Всеволода Пудовкіна, однак новаторські прийоми в роботі режисера змусили представника ВУФКУ в Москві сказати про «Звенигори»: «Ніхто нічого зрозуміти не може».

Відомі вислови Сергія Ейзенштейна про Довженка після перегляду «Звенигори»: «Сьогодні на мить можна було пригасити ліхтар Діогена: перед нами стояла людина ...», «Майстер своєї особи. Майстер свого жанру. Майстер своєї індивідуальності ... людина, що створила нове в кіно ».

Але, незважаючи на позитивні відгуки метра, незабаром після виходу на екрани фільм був з невідомої причини знятий з показу.

У 1973 році фільм був відновлений на студії «Мосфільм» за сприяння вдови Довженка Юлії Солнцевої.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути