chrome firefox opera safari iexplorer

26 травня: це цікаво знати

26 травня 2020 о 00:07

Грає море зелене,
Тихий день догора.
Дорогими для мене
Стали схили Дніпра,
Де колишуться віти
Закоханих мрій...
Як тебе не любити,
Києве мій!

Дмитро Луценко

У народі 26 травня називалося Глікерії (Лікерії)-комарниці. І старі люди казали, що саме з цього часу ночі вже стають паркими, а відтак починають з’являтися комарі. Залишилося навіть прислів’я: «Ликерія прилетіла й припала до тіла». Ну і, звичайно, за поведінкою цих комах визначали погоду: «Якщо під вечір з’явилося багато комарів і вони аж занадто сердиті, то назавтра буде дощ».

За церковним календарем, 26 травня вшановують мученицю Гликерію, діву, і з нею Лаодикія, сторожа в’язничного; правовірну Гликерії, діву Новгородську; перенесення мощей пресвятого мученика Макарія, архімандрита Канівського, ігумена Пінського, Переяславського чудотворця; мученика Олександра Римського; святого Павсикакія, єпископа Синадського; святого Георгія, сповідника, з дружиною Іриною і дітьми; преподобного Єфимія Іверського.

Іменинники 26 травня:
Гликерія, Олександр, Макар, Ярина.

26 травня народились:

1901 – Борис Грабовський – видатний вітчизняний фізик, син поета Павла Грабовського, творець першої в світі електронної системи передачі на відстань рухомого зображення. Побудував малолітражний гелікоптер, трикрилий планер, сконструював прилад для орієнтації сліпих, апарат для глухонімих.

26 травня відзначають:

  • День міста Киів.
  • День хіміка.

Події 26 травня:

1648 – битва під Корсунем між військами Речі Посполитої й українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками в ході Національно-визвольної війни 1648–1654 років. Внаслідок перемог під Жовтими Водами і Корсунем була знищена урядова армія Речі Посполитої на українських землях, створилися умови для утвердження української козацької держави (Гетьманщина).

1924 – розпочалися регулярні польоти пасажирських літаків в Україні.

1953 – почалося Норильське повстання.

Чи знаєте ви, що:

Сміх допомагає при діабеті, серцевих хворобах і пухлинах. Він приносить стільки ж користі для здоров’я, як пробіжка парком, вважають науковці.

Під час дослідження, результати якого було представлено на Експериментальній біологічній конференції, добровольцям пропонували протягом 20 хвилин дивитися комедії. По закінченні перегляду у людей спостерігалось зниження рівня гормонів стресу, кров’яного тиску та холестерину.

Навіть саме очікування добрячого реготу корисне для здоров’я, бо готуючись до перегляду комедії, людина одержує добрячу порцію ендорфінів, що і сприяють позитивним процесам в організмі.

Дослідник Берк ще в середині 1990-х виявив, що сміх також сприяє утворенню, так званих «природних убивць» – лімфоцитів, які виробляються організмом для боротьби з пухлинами.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути