chrome firefox opera safari iexplorer

1 червня українському співакові та композиторові В’ячеславу Хурсенку виповнилося би 54 роки

01 червня 2020 о 06:37
youtube.com

В’ячеслав Хурсенко – один з тих авторів і виконавців, котрих  називають самородками. Він мав голос, який упізнавали «з перших нот» відколи він 1988р. з’явився на українській пісенній сцені.

У 1992р. В.Хурсенко посів друге місце на другому Всеукраїнському  пісенному конкурсі «Червона рута». 1998р. – отримав Гран-прі на «Пісенному вернісажі». Не раз його пісні перемагали на телефестивалях «Шлягер року».

Востаннє Хурсенко виступав  публічно 2004р. — на сцені  Майдану під час Помаранчевої революції. Відтоді остаточно присвятив себе створенню пісень.   

Народився В’ячеслав Хурсенко в Луцьку. Тут закінчив музичну школу, медичне училище (за фахом фельдшер-акушер). У музичних колах відомий ще й як віолончеліст високого рівня.

В.Хурсенко – автор і виконавець пісень «На острові чекання», «Сповідь», «Віра, Надія, Любов», «До рідного дому» та багатьох інших. Без перебільшення, загальноукраїнську славу йому приніс хіт «Соколята».

Пісні В.Хурсенка звучать у фільмах О.Байрак «Жіноча інтуїція» та «За два кілометри до Нового року».

8 вересня 2009р., близько 16-ї години,  В'ячеслав Хурсенко трагічно загинув. Друзі розповіли, що цього дня він рибалив разом з ними на ставку в с.Шепель недалеко від Луцька. Страждав на тяжку форму діабету, сам робив собі уколи інсуліну. Коли почувся недобре, впав у воду і захлинувся. Оскільки рибалив на протилежнолму боці ставка, врятувати його не встигли.

Був одружений з учительною початкових класів Ольгою, доньці Марії на той час було 19 років.  

Поховали В’ячеслава Хурсенка у с.Підгайцях поблизу Луцька.

Олена Бондаренко

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути