chrome firefox opera safari iexplorer

19 червня 1867 року народився Євген Купчинський – український композитор

19 червня 2020 о 09:32
uk.wikipedia.org

Євген Іванович  Купчинський народився   в с. Оглядів (нині Радехівський район на Львівщині),  в родині греко- католицького священика, активного просвітника Івана Купчинського та Олени (з дому Авдиковської).  Старовинний священичий рід, до якого належав Є.Купчинський, прислужився  до формування кількох поколінь української інтелігенції.

Шляхетність майбутнього композитора, культура поведінки,  патріотизм, повага до інших людей  ґрунтувалися на   традиціях давнього  роду та на вихованні, отриманому в родині. 

Дід Євгена Купчинського, мамин  батько о.Іван Авдиковський, був двоюрідним братом Маркіяна Шашкевича. 1837 р. він разом з дружиною Юлією передав М.Шашкевичу 20 голландських дукатів з посагу – на видання «Русалки Дністрової».  

Отець Іван, батько Євгена, дбав про освіту своїх парафіян, купував для них книжки, збирав кошти на будівництво школи. 

В родині було семеро дітей: троє синів і четверо доньок. Старших дітей ростили не лише в повазі до старших, а й у відповідальності за менших. 

Найближчим Євгенові був молодший брат Тадей – у майбутньому  хоровий диригент, режисер і актор аматорської театральної трупи «Український людовий театр». 

Українські пісня та музика завжди були в шані у батьківській оселі.  Рідне село дарувало хлопчикові розкішну природу, народні співанки  та звичаї. Перші музичні знання Євген отримав від батька. 

Початкову освіту  Купчинський здобув у Золочівській школі, після закінчення якої вступив до руської академічної гімназії у Львові. У гімназії освітою і вихованням учнів займалися найкращі професори на чолі з директором о. Василем Ільницьким. Серед них — філолог, письменник, журналіст, один із засновників товариства «Просвіта» і газети «Діло», член Наукового товариства ім.Т.Шевченка, згодом — посол до австрійського парламенту, член Української Національної Ради Юліан Романчук;  педагог, письменник, журналіст і композитор, автор підручників, засновник і перший директор Вищого музичного інституту ім. Лисенка у Львові Анатоль Вахнянин та інші відомі в Галичині творчі особистості.   

Львів вразив Купчинського своїм розмаїтим культурним життям. Діяло Галицьке музичне товариство;  запрошував на прем’єри оперний театр; з концертами гастролювали Ф. Ліст, А. Рубінштейн, Г. Венявський, Й. Брамс, Г. Малер. Переживала часи професійного становлення  українська музика.   

Гімназисти активно займалися самоосвітою. Для глибшого вивчення рідної мови, історії, літератури створювали таємні гуртки – в умовах Австро-Угорщини  ставлення влади до всього українського було аж ніяк не позитивним. Такий  гурток у руській академічній гімназії налічував мало не сотню учасників. На засіданнях виголошувалися доповіді про творчість І.Котляревського, Т.Шевченка, С.Гулака-Артемовського та інших українських письменників; про українські мову, народну творчість. Гуртківці читали і власні твори, писали рецензії.  Лунали співи. Створювалася спільна бібліотека.

Євген Купчинський зі своїм, як казали, оксамитним, басом брав участь у  гімназійних хорі та квартеті.  Залюблений у цитру, навчався майстерності у відомих викладачів В.Зарицького та Ф.Капітанової, теорії музики – у  О. Нижанківського. Виступав  як акомпаніатор  і соліст-цитрист, виконуючи твори українських і західноєвропейських авторів, а також свої власні. 

1891р. Купчинський закінчив гімназію та греко-католицьку семінарію. Того ж року висвятився. Служив у сільських парафіях на Львівщині та Тернопіллі. Від 1905р. – в с.Сороцьке, де заснував кілька хорів та читалень товариства «Просвіта».    

У 1880–90 роки Євген Купчинський створив низку оригінальних творів для цитри, а також дивертисменти на теми опер М.Лисенка, В.Белліні, Ґ. Доніцетті, обробки народних пісень. 

1902-904р.р. у Відні вийшла друком збірка Є.Купчинського «Руський цитрист» (у 10 зошитах).

1905р. у Львові створилося пісенне товариство «Бандурист». Разом з колективом Є.Купчинський  концертував  у Галичині. В його оселі тривали й репетиції хористів.

1912 р. відбулось одне з найбільших турне «Бандуриста». В деяких концертах взяв участь знаний композитор С.Людкевич.  В урочистих концертах пам’яті  Т. Шевченка, І. Франка, М. Шашкевича неодмінно лунали голос та цитра Купчинського.  

Сучасникам особливо запам’яталися виступи Є.Купчинського разом з майбутньою славетною оперною співачкою Соломією Крушельницькою. Під час Шевченківських концертів у Львові (травень 1894, 1895 і 1902 років) вони просто-таки зачарували публіку.  На  Шевченковому святі 1894 р. співакам С. Крушельницькій та О. Мишузі й цитристові Є. Купчинському за майстерне виконання творів М. Лисенка і М. Вербицького й народних пісень голова товариства «Боян» В. Шухевич вручив лаврові вінки з почесними написами.

У другій половині 1920-х—у 1930-і роки о.Євген багато хворів. Змушений був завершити активну виконавську діяльність, лише зрідка виступав у Львові, здебільшого ж працював з хорами у селах Сороцьке та Ріпнів, де  служив  на парафії впродовж 33 років.  

Перекладав для цитри твори Ф.Шопена, С.Монюшка, Р.Шумана, Л.ван Бетговена, популярні п’єси  австрійських та німецьких композиторів, чеські та польські народні пісні.  

Помер Є.І.Купчинський 28 серпня 1938 р. в с. Сороцькому на Тернопіллі, там і похований.

Повне зібрання збережених творів о.Є.Купчинського видане  2004р. у Львові. 

Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути