chrome firefox opera safari iexplorer

Громадський рух “Рідна країна” впевнено долає 5% бар’єр на виборах до Київради

14 червня 2018 о 14:33
radiosvoboda.org

За даними опитувань «Українського демократичного кола», якби вибори до Київської міської ради проводились на початку червня 2018 року, а у виборчому бюлетені були нижче зазначені партії та їх лідери, то прохідний бар`єр в 5% подолали б 5 політичних сил

Серед них Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (13,0%), «Партія «Слуга народу» (10,2%), Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»(9,6%), Партія «Громадянська позиція»(8,1%), Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»(6,5%).

Подаємо повний перелік можливих результатів усіх імовірних учасників виборчої кампанії до Київської міської ради.

У таблиці наводиться співставлення розподілів відповідей респондентів на запитання стосовно участі у виборах до Київської міської ради, розрахованих на даних цього дослідження у відсотках (А) від усіх опитаних, (Б) від тих, хто не відмовився від участі в голосуванні (або упевнені, що братимуть участь, або скоріше за все, братимуть участь).

Якби найближчої неділі відбувалися вибори до Київської міської ради, то за яку партію Ви б проголосували?

 

Партія «Блок Петра Порошенка „Солідарність“» на виборах до Київської міської ради в 2015 році отримала  27,56% голосів. За 4 роки своєї роботи сьогодні за них готові проголосувати лише 9,6%. Це означає, що навіть у разі проходження бар’єру в 5% та перемозі Віталія Кличка на виборах міського голови  створити ефективну і діючу більшість їм не вдасться.

Порівнявши результати виборів минулих років, стає очевидною недовіра киян до діючого очільника столиці та його команди.

За підсумками виборів київського міського голови в 2014 Віталій Кличко переміг з високим результатом 57,46 %. Але вже в 2015 році в першому турі він набрав тільки 40,57%. Динаміка зменшення довіри продовжує рухатись в тому ж напрямі.

Суттєво змінилось ставлення киян і до діючого міського голови.

Подаємо результати усіх імовірних учасників виборчої кампанії на посаду Київського міського голови.

У Таблиці 1 наводиться співставлення розподілів відповідей респондентів на запитання стосовно участі у виборах мера Києва, розрахованих на даних цього дослідження у відсотках (А) від усіх опитаних; (Б) від тих, хто не відмовився від участі в голосуванні ― або упевнені, що братимуть участь, або скоріше за все, братимуть участь.

Таблиця 1

Якби найближчої неділі відбувалися вибори мера Києва і у виборчому бюлетені були такі кандидати, за кого Ви б проголосували?

 

(А) % від усіх опитаних

n = 625

(Б) % від тих, хто не відмовився від участі в голосуванні

n = 569

Кличко Віталій, Партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність”

29,8

31,6

Томенко Микола, Громадський рух “Рідна країна”

10,2

11,1

Бондаренко Володимир, ВO “Батьківщина”

6,7

7,4

Береза Борислав, Партія рішучих громадян

5,6

6,0

Гусовський Сергій, “Об’єднання “Самопоміч”

3,2

3,5

Пузанов Олександр, Партія “Опозиційний блок”

1,4

1,6

Мирний Олександр, ВO “Свобода”

1,3

1,4

Поживанов Михайло, Аграрна партія України

0,8

0,9

Інший

12,8

12,8

Викреслю усіх / зіпсую бюлетень

3,2

3,3

Не братиму участі у виборах

4,0

 
Важко сказати

21,0

20,4

РАЗОМ

100

100

Згідно з дослідженнями, рейтинг Віталія Кличка за 4 роки знизився з 57,46% до 31,6%.

Якби вибори міського голови проводилися на початку червня 2018 року, а у виборчому бюлетені були вищевказані політики, то виникла б необхідність проводити другий тур виборів. Відповідно, якби найближчої неділі відбувалися вибори, згідно з опитуванням, в другому турі за посаду міського голови Києва поборолися б Віталій Кличко та Микола Томенко.

Розділи: Політика

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути