chrome firefox opera safari iexplorer

13 липня: це цікаво знати

13 липня 2020 о 00:07

До булави треба голови.

Українське прислів’я

13 липня у народі вшановують Полупетра, або Петрового батька. В одних регіонах вважається, що назване воно так на честь батька святого апостола Петра, а в інших – самого Петра, просто свято є наполовину меншим, ніж 12 липня.

На Полупетра колись вшановували пастухів, а також тварин. Варили борщ у трьох горщиках з трьох півнів на згадку про те, що Петро тричі зраджував Христа. У цей день пастухи могли не випасати тварин, а тому залишилося прислів’я: «На Полупетра щаслива дітвора». З Полупетром також пов’язано і багато молитов та прислів’їв, присвячених тваринам. Зокрема: «Щаслива та хата, де худоби багато».

Спостереження за погодою на Полупетра більше стосувалися врожаю: «Якщо цього дня пройде один дощ – врожай непоганий, якщо два – добрий, а три – багатий».

Наші пращури прислуховувались до зозулі: якщо вона продовжує кувати – літо буде хороше і довге.

За церковним календарем 13 липня відзначається собор славних і всехвальних 12-ох апостолів: Петра, Андрія, Якова Зеведеєва, Іоана, брата його, Филипа, Варфоломія, Фоми, Матфея, Якова Алфеєва, Юди Якового, або Фадея, Симона Зилота і Матфія.

Іменинники 13 липня:

Андрій, Матвій. Пилип, Хома, Симон, Софрон.

13 липня народились:

1894 – Ісаак Бабель – письменник, драматург і режисер,  відомий своїми «Одеськими оповіданнями» та збіркою «Кінармія».

1896 – Борис Черановський – український і радянський авіаконструктор. Першим застосував трикутне крило на планері БІЧ-8, який було успішно випробувано 1929 р.

1910 – Петро Непорожній – учений, професор, доктор технічних наук. Під його керівництвом була успішно здійснена програма будівництва Рівненської та Запорізької атомних електростанцій, каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі. Міністр енергетики СРСР (1962–1985). Під його керівництвом в Радянському Союзі була створена практично вся енергетична галузь.

1940 – Іван Сокульський – український поет, правозахисник, громадський діяч, один з авторів «Листа творчої молоді м. Дніпропетровська».

Події 13 липня:

1908 – відкрилися IV Олімпійські ігри у Лондоні, в яких вперше взяли участь жінки.

1920 – в Україні відкрилося товариство Червоного Хреста.

1923 – Британський парламент проголосував за закон, внесений леді Астор, який забороняв продаж алкоголю особам молодше 18 років.

1930 – відкриття першого чемпіонату світу з футболу, який пройшов в Уругваї.

1964 – Микита Хрущов був звинувачений Китаєм у капіталістичних методах управління країною.

1972 – на Харківському турбінному заводі розпочато серійний випуск турбін для атомних електростанцій.

Чи знаєте ви, що:

Священними тваринами в Україні є корова і коза. Коза символізує плодючу силу.

Священною комахою в українців є бджола. Існує повір’я, що коли римляни розпинали Ісуса, то збиралися забити цвяха Йому в живіт, однак туди сіла бджола і мучителі подумали, що цвях вже забили. Таким чином полосата комаха зменшила страждання Спасителя.

Священними птахами є лелека і журавель. Лелека приносить у вузлику дітей, а журавель уособлює люблячого чоловіка.

Священними членистоногими у нас є павуки. За повір’ям павуків не можна вбивати, їх варто просто виносити з хати, бо вони засновники і очисники світу.

Пісенними символами є тополя, що уособлює світове дерево і козацьку долю, та калина, що символізує дівочу долю.

Найсвятішим подарунком для українця є вишиванка, рушник або ж хустка – символи народної індивідуальності.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути