chrome firefox opera safari iexplorer

19 липня: це цікаво знати

19 липня 2020 о 00:08

Эта мова величава и проста:

«Чуешь, сурмы загралы,

Час розплаты настав…»

Разве может быть

затрепанней да тише

слова поистасканного:

«Слышишь»?!

Трудно людей в одно истолочь,

собой кичись не очень.

Знаем ли мы украинскую ночь?

Нет, мы не знаем украинской ночи.
Володимир Маяковський

У народі 19 липня намагалися встати раніше і пройтися босоніж по росі, оскільки вважалося, що роса має цілющі властивості. Вона додає сил, бадьорості, подарує людині міцне здоров'я. У цей день зазвичай варили варення з чорної смородини. Також намагалися 19 липня завершити усі польові роботи, оскільки попереду були дощі, і важливо встигнути закінчити все до настання негоди. Спостерігали за місяцем: «Місяць на небі добре проглядається – буде багатий урожай»; «Місяць здається зеленуватим – в найближчі дні почнуться дощі»; «Місяць здається великим і туманним – можливе похолодання»; «Блискучий і білий місяць – буде холодна погода без опадів».

За церковним календарем 19 липня вшановують преподобного Сисоя Великого; преподобного Сисоя, схимника Києво-Печерського; знайдення мощей праведної діви Юліанії, княгині Ольшанської; мучеників Марину, Марфу, Авдифакса, Авакума, Кирина, Валентина пресвітера, Астерія та інших багатьох у Римі; мучеників Ісавра диякона, Інокентія, Фелікса, Єрмія, Василія, Перегрина, Руфа та Руфина; мученика Коїнта Фригійського; мученицю Лукію, діву, і з нею мучеників Рикса, Антонія, Лукіана, Ісидора, Діона, Діодора, Кутонія, Ароноса, Капика і Сатура.

Іменинники 19 липня:
Антоній, Валентина, Василь, Уляна, Юліана.

19 липня народились:

1893 – Володимир Маяковський – радянський поет українського походження, публіцист, драматург і громадський діяч.

1941 – Василь Чухліб – український письменник, журналіст, видавець. Автор книжки прозових мініатюр «Червоні краплини вишень», збірок оповідань та казок для дітей.

Події 19 липня:

1650 – турецький посол Осман-ага в Чигирині уклав військовий союз з Богданом Хмельницьким.

1926 – Катеринослав було перейменовано в Дніпропетровськ.

1980 – у Москві відкрились XXII Олімпійські ігри. Вони були бойкотовані багатьма державами світу через вторгнення Радянського Союзу до Афганістану.

1996 — відкрилися XXVI Олімпійські ігри в Атланті (США).

Чи знаєте ви, що:

Цікаві випадки з життя Володимира Маяковського.
На зібранні у 20-х роках... Голос з зали: «Маяковський, вам каблучка не до лиця!» Маяковський: «Тому я її на обличчі не ношу».

На одному з концертів чоловік невеликого зросту підскочив до В.В.Маяковського і закричав: «Від великого до смішного – один крок!» Маяковський ступив назустріч: «Ось я його і роблю».

У Політехнічному інституті Владимир Маяковський виступав на диспуті про пролетарський інтернаціоналізм:
– Серед росіян я відчуваю себе росіянином, серед грузинів я відчуваю себе грузином...
Питання з зали:
– А серед дурнів?
Відповідь:
– А серед дурнів я вперше.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути