chrome firefox opera safari iexplorer

5 липня: це цікаво знати

05 липня 2020 о 00:06

Гострий розум рідко уживається з гострими ліктями.
Микола Левицький

У народі 5 липня вважали днем зцілення душі й тіла. Раніше саме цього дня вирушали до лісу, щоб зібрати цілющих трав і заготовити трохи віників для лазні. Зазвичай віники намагалися нав’язати про запас. За традицією, того ж вечора вирушали паритися в лазні, використовуючи свіжі віники – це, за прикметами, обіцяло міцне здоров’я на весь рік.

Наші пращури в цей день сподівались на дощ, оскільки він вказував на хороший урожай хлібів. Хороший урожай обіцяв і місяць, який грав вечором. А вранці спостерігали за туманом: якщо він стелиться по воді – буде хороша погода.

За церковним календарем 5 липня вшановують священномученика Євсевія, єпископа Самосатського; мучеників Зинона та Зіну; мучеників Галактіона та Юліанію.

Іменинники 5 липня:

Овсій, Галактіон, Зінаїда, Юлія, Зенон.

5 липня народились:

1910 – Сергій Григор’єв – український живописець, педагог. Автор картин «У рідній сім’ї», «Воротар».

5 липня відзначаємо:

  • День визволення міста Краматорська від проросійських терористів.
  • День визволення міста Слов’янська від проросійських терористів.

Події 5 липня:

1439 – на Флорентійському соборі митрополит Київський Ісидор разом з грецьким архієпископом Василієм Бессаріоном підписали церковну унію про об’єднання Православної та Католицької церков під владою Папи Римського.

1841 – Томас Кук відкрив перше в світі туристичне агентство.

1919 – після 9-годинного бою українське військо зайняло Жмеринку. Червоноармійці, відступаючи, підірвали тунель і зіпсували 36 паровозів.

1939 – у Миколаєві здано в експлуатацію міську каналізацію – на будівництво важливого для міста об’єкту витрачено 4 млн. руб

1965 – у Києві розпочато будівництво нового житлового масиву Оболонь.

1994 – 809 населених пунктів у семи областях України залишилися без електропостачання внаслідок урагану. Завдано значних збитків населеним пунктам і посівам.

Чи знаєте ви, що:

Група науковців з Лондонської школи політології і економіки дійшла висновку, що в людському організмі існує ген щастя. На їх думку, якщо та чи інша людина володіє відразу двома копіями такого гена, тобто по одному від кожного з батьків, то, як правило, вона в 2 рази частіше задоволена своїм життям. Про це свідчать результати дослідження.

Цей незвичайний чудо-ген отримав назву 5-HTT. За словами науковців, він контролює нервові клітини, що поширюють серотонін по організму. Серотонін, як відомо, допомагає контролювати настрій людини.

У рамках дослідження було опитано понад 2500 осіб. Науковці намагалися з’ясувати їхній рівень задоволеності життям. Одночасно з цим вони аналізували ДНК всіх респондентів на наявність гена 5-HTT.

З’ясувалося, що з 69% респондентів, які володіють відразу двома копіями даного гена, 34% задоволені своїм життям, а 35% – дуже задоволені. В свою чергу, у тих людей, які не мали копій цього гена, дана пропорція складала всього 19% і 19%.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути