chrome firefox opera safari iexplorer

В Переяславі встановлять пам`ятний знака Тарасу Шевченку

20 липня 2018 о 10:54

Сьогодні в Національному історико-етнографічному заповіднку «Переяслав» відбулася нарада за участі засновника фонду «Рідна країна» Миколи Томенка, директора Олексія Лукашевича, працівників закладу та відомого українського сульптора Олеся Сидорука.

На заході обговорили ідею керівництва закладу зберегти і відродити історичні будівлі на території, які Тарас Шевченко змальовував у своєму альбомі під назвою «Вознесенський собор в Переяславі» 1845 р.

Ключовою темою обговорення стало встановлення пам`ятного знака Тарасу Шевченку на території заповідника. Нагадаємо, що вперше цю ідею висловив засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко на святкуванні 10-річчя  Музею «Заповіту» Т.Г. Шевченка, який знаходиться на території  заповіднка «Переяслав». Він зазначив, що Кобзаря необхідно повернути на Переяславщину, як фонд це зробив у Лаврі, поставивши пам’ятний знак, що зображає процес роботи над етюдом «Церква Всіх Святих».

Автором скульптури в Переяславі стане відомий український митець Олесь Сидорук, який також є автором пам’ятного знаку в Лаврі.

Пам’ятний знак Тарасу Шевченку в Києво-Печерській Лаврі. Схожий Микола Томенко запропонував  встановити на тому місці, де Шевченко писав картину «Вознесенський Собор в Переяславі» у 1845 році

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути