chrome firefox opera safari iexplorer

Відбиратимуть майно: нові штрафні санкції для неплатників аліментів

05 липня 2018 о 10:32
rbc.ua

3 липня Верховна Рада ухвалила законопроект, який підвищує відповідальність боржника за несплату аліментів. Він передбачає автоматичний арешт коштів та суспільні роботи. Крім того, за рік заборгованості доведеться заплатити штраф 20% від суми боргу, два – 30%, три і більше – 50%.

«В Україні на відмінно від Європи дійсно є проблеми з аліментами. Люди відмовляються платити їх. Крім того, багато українців працюють неофіційно. Метод „подати до суду і чекати компенсацію“, не завжди спрацьовує. Тому боржників хочуть залякати і примусити платити аліменти», — розповів Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

За новими правилами аліменти дозволили стягувати з майна боржника, який офіційно не працює.

«Наприклад, можна арештувати автівку неплатника і примусово продати її. Таким чином, компенсувати заборгованість по сплаті аліментів. Нова норма розширяє та захищає інтереси тих дітей, кому батьки не хочуть матеріально допомагати», — каже експерт.

На думку адвоката Ростислава Кравця, суттєво нові посилені штрафні санкції не поліпшать ситуацію зі сплати аліментів.

«Зазвичай заборгованість пов'язана не з тим, що особа має кошти і не хоче сплачувати їх. А з тим, що у людей немає грошей, щоб утримувати себе. Тому додаткові штрафні заходи прискорять сплату аліментів тими, хто має кошти. На тих, хто їх немає, нововведення жодним чином не вплинуть. Навпаки — тіньова економіка зросте. Люди не зможуть сплатити борг 100 — 500 тисяч гривень. Для них і тисячу важко компенсувати. Щоб якимось чином зберегти власні кошти, боржники не будуть офіційно працевлаштовуватися», — каже він.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути