chrome firefox opera safari iexplorer

19 серпня: це цікаво знати

19 серпня 2020 о 00:09

Прийшов Спас – пішло літо від нас.
Народна приказка

За церковним календарем 19 серпня ми відзначаємо свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Цього дня Церква згадує євангельську подію, коли декілька апостолів разом з Ісусом Христом піднялися на гору Фавор. Тут Христос преобразився: Його обличчя засяяло, як сонце, а одяг зробився білосніжним і сяючим. При цьому з хмари почувся голос Бога Отця: «Це Син мій Улюблений, Його слухайтеся!» Смисл свята полягає в тому, що в преображенні Христос виявив Свою Божественну природу. Під час преображення цілковито проявилася також і Пресвята Трійця: Бог Отець – в голосі з хмари, Бог Син – Ісус Христос, який показав себе в Божественній подобі, та Бог Святий Дух – у Божественному сяйві.

У народі ж це свято називається Другим, або Яблучним Спасом, бо саме 19 серпня у церкві освячують яблука. Звичайно, до церкви приносять й інші плоди: горіхи, жито, виноград, мед та різні трави, що символізує плодючість і розквіт усього створеного на землі.

Жінки, у яких померли діти, колись до Спаса взагалі не вживали яблук, бо існувала легенда, що на Спаса матір Божа роздає дітям золоті яблучка, однак малюкам, батьки яких порушили обітницю, яблук не дістається.

Селяни до Спаса намагалися вже зібрати зернові, а знахарки востаннє заготовляли цілющі зілля. Також цього дня поминають родичів, моляться за загиблих воїнів, спасіння душі та щедрий врожай.

З приводу погоди у цей день говорили: «Прийшов Спас – бери рукавиці про запас».

Іменинники 19 серпня:

Олімпіада.

19 серпня народились:

1902 – Олесь Донченко – український письменник. Автор багатьох віршів, казок та оповідань для дітей та юнацтва, романів «Зоряна фортеця», «Золота медаль», повістей «Школа над морем», «Розвідувачі нетрів», «Лукія».

1954 – Володимир Шинкарук – український бард, поет і композитор, викладач. Компакт-диски «Дім для душі», «Колір тиші», «Перекоти-НЕБО», «Шестиструнний дощ», «Прислухаюсь до серця», «Дороже крови», «Щоб серцем бути молодим».

19 серпня відзначаємо:

  • День пасічника України.
  • Всесвітній день гуманітарної допомоги.

Події 19 серпня:

1914 – створено керівний орган Українських Січових Стрільців – Українська бойова управа.

1930 – у Полтаві створено Інститут сільськогосподарського будівництва.

1936 – у Москві почався відкритий судовий процес над «об’єднаним троцкістсько-зінов’євським антирадянським центром».

1944 – в окупованому німцями Парижі почалося збройне повстання.

1960 – у СРСР був відправлений на орбіту космічний корабель з двома собаками на борту – Білкою та Стрілкою. Політ успішно закінчився 20 серпня.

1977 – у Луцьку відкрито пам’ятник Лесі Українці.

1989 – парафія святих Петра і Павла у Львові (настоятель – о. Володимир Ярема) першою в Україні вийшла з підпорядкування Російської Православної Церкви й оголосила себе частиною УАПЦ.

1989 – у Хмельницькому відкрили пам’ятний знак, що увічнив пам’ять жертв репресій 1930 – 1940-х і початку 1950-х років.

1991 – ортодоксальні комуністи на чолі з віце-президентом Янаєвим проголосили в СРСР надзвичайний стан і створили новий орган правління – ДКНС. У Києві для протидії ДКНС створено УНСО (Українську народну самооборону).

1992 – у Києві почав роботу I Всесвітній форум українців.

Чи знаєте ви, що:

За часів Київської Русі мед та віск були основними товарами нашого державного експорту та постачалися в усі країни середньовічного світу.

Медові напої користувалися надзвичайною популярністю, і наші предки знали тисячі рецептів їх приготування. Усі церковні свята в народі так і звались – «медами». Бджільництво у князівській державі користувалося надзвичайною пошаною.

Зокрема, у «Правді Ярослава», давньоруському кодексі законів, бджільництву було присвячено аж сім розділів – найбільше з усіх ремесел.

Україна посідає п’яте місце у світі за об’ємами виробництва меду – після Китаю, Індії, Аргентини та США. Всього у світі налічується понад 60 видів меду. Більшість з них виробляється у нас. А найціннішого – акацієвого – меду українські бджолярі взагалі отримують найбільше світі!

Мед – один із самих безпечних продуктів – більшість шкідливих бактерій не можуть існувати в ньому.

Щоб зібрати 500 грамів меду, бджоли облітають навколо світу більше одного разу. За своє життя одна бджола збирає 0,8 грамів меду.

Мед може зберігатися невизначений час. Його не потрібно ставити у холодильник. У сухій кухонній шафі при кімнатній температурі він ніколи не зіпсується. Мед, знайдений в гробниці царя Тутанхамона, до цих пір їстівний.

«Рідна країна»

Розділи: Календар