chrome firefox opera safari iexplorer

Українці — лауреати Пулітцерівської премії

17 серпня 2018 о 06:55
forbes.net.ua

             З нагоди 115-річчя престижної відзнаки...

17 серпня 1903р. американський видавець і журналіст, газетний магнат і засновник  Школи журналістики Колумбійського університету  Джозеф Пулітцер склав заповіт, яким заснував премію в царині літератури, журналістики, публіцистики, музики, театру. До фонду премії передавав  2 млн.доларів. 

Премія, що дістала назву на честь свого засновника,  вручається щорічно і має грошове вираження – 10 тисяч доларів. Лауреати в номінації «За служіння суспільству», крім того, нагороджуються ще й золотою медалллю з профілем Б.Франкліна.   

Першим лауреатом Пулітцерівської премії став у 1916р. американский журналіст і редактор  газети «New York World» Герберт Байярд Своуп за серію політичних  нарисів  «З середини Німецької імперії».   

Серед лауреатів премії – видатні письменники Е.Гемінґвей, В.Фолкнер, Маргарет Мітчелл;  видання  The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post; джазові музиканти і композитори Д.Гершвін та Д.Еллінгтон…

Єдиним президентом США, нагородженим Пулітцерівською премією, став у 1957р. Д.Кеннеді – за автобіографічну книгу «Профілі мужності». 

Премія донині  залишається однією з найпрестижніших .   

Цього  року нею було відзначено, серед інших,  видання The Washington Post і The New York Times (за розслідування втручання Росії у президентські вибори 2016 р.); Д. Е. Девіс (книга «Затока: як створювалося Американське море» — історія Мексиканської затоки).

Серед лауреатів Пулітцерівської премії є й українці.

Лірична поетеса Марія Затуренська (12 вересня 1902р., Київ – 19 січня 1982р.,Шелберн Фолс, США.  Їй було 8 років, коли родина емігрувала до США. Авторка 8 томів поезій англійською мовою. Пулітцерівську премію отримала 1938р. за поетичну книгу «Прохолодне ранкове небо».  

Журналіст і публіцист Майк Ройко (19 вересня 1932р., Чикаго — 29 квітня 1997р., Чикаго, США) походить з української родини, його батько — уродженець м. Долина, що на Івано-Франківщині.  Пулітцерівською премією 1972р. відзначені його матеріали, які публікувались у найпрестижніших американських виданнях. 

 Данило Берегуляк народився 1975р. у Сіднеї (Австралія), в українській родині. Завжди брав активну участь у житті української громади. Нині мешкає переважно у Барселоні.   2015 р. отримав  Пулітцерівську премію за висвітлення гуманітарної кризи в Африці під час епідемії лихоманки ебола, коли загинуло понад 10 тисяч людей. 2017р. був нагороджений цією премією вдруге – за  висвітлення боротьби з  наркотиками на Філіппінах. 

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути