chrome firefox opera safari iexplorer

10 вересня: це цікаво знати

10 вересня 2019 о 00:46

Боже, як багато у світі краси! Яке небо! А Дніпро синій-синій, чистий. Брате мій Дніпре, батько мій дорогий і прекрасний.
Олександр Довженко

Вважається, що на Мусія, так називається 10 вересня у народі, починається друге, або старе бабине літо.

Закінчується пора збирання конопель та починається дубовий падолист. А ще до цього часу хліб вже намагалися прибрати під дах, щоб не зігнило у скиртах. Наближався час затяжних дощів, і потрібно було вберегти врожай від негоди.

10 вересня молилися і просили зцілити людину від пияцтва. Говорили, що у цей день свататися не варто, оскільки, за прикметами, це обіцяє біду.

За церковним календарем 10 вересня вшановують преподобного Мойсея Мурина; знайдення мощей преподобного Іова Почаївського; Собор преподобних отців Києво-Печерських, у Дальніх печерах спочилих; преподобного Саву Крипецького, Псковського; праведну Анну, пророчицю, дочку Фануїлову, що зустріла Господа Ісуса Христа в храмі Єрусалимському; мученицю Шушаніку, царицю Ранську.

Іменинники 10 вересня:

Ганна, Веніамін, Захарій, Мусій.

10 вересня народились:

1885 – Олександр Палладін – український біохімік. Президент Академії наук Української РСР (1946–1962), академік АН УРСР і АН СРСР. Засновник української школи біохіміків.

1894 – Олександр Довженко – видатний український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографу.

10 вересня День пам’яті:

1713–1791 – Івана Григоровича-Барського – найвидатнішого архітектора українського бароко.
«Трудившийся в разных строениях, воду привел в различные места в города сем от различных источников с-под гор, а потом строил каменные церкви, колокольни и покои. Первую церковь зделав у Кирилловском монастыре, з зводницею и брамою, и погребами, церковь Покровскую и Набережно-Никольскую; у Козельце церковь штукатурнею украшал и тынковал, и колокольню вновь построил, у Золотоношском Красногорском монастыре церковь, колокольню у Петропавловськом монастыре, у Соборно-Успенском соборе с церквою. Ещё магазин городской и гостинной дом, жилые покои Греческому монастирю и Юрию Дранчеву…» (З начерку епітафії зодчого)

10 вересня відзначають:

  • Всесвітній день запобігання самогубствам.

Події 10 вересня:

1835 – відкрита перша залізниця в Німеччині між Нюрнбергом і Фюртом, завдовжки 10 км.

1856 – закінчення Кримської війни. Російська імперія програла коаліції Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Сардинського Королівства.

1918 – Рада Міністрів Української Держави ухвалила грамоту гетьмана Павла Скоропадського про ратифікацію Брест-Литовського мирного договору.

1919 – на Паризькій мирній конференції укладено Сен-Жерменський договір, який визнавав право Румунії на Буковину, Чехословаччини – на Закарпаття, а також суверенітет Антанти над Галичиною; Австро-Угорщина припинила своє існування.

1920 – прийнята конституція Австрійської республіки, згідно з якою країна стала «союзною державою» з правами широкої автономії.

1939 – Канада оголосила війну нацистській Німеччині.

1941 – у в’язницях Києва радянськими спецслужбами без вироку суду розстріляно всіх в’язнів.

1960 – на конференції в Багдаді створена Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК).

1977 – у Франції востаннє для в якості знаряддя страти була використана гільйотина.

1988 – в Одесі почався перший конкурс комедійних фільмів «Золотий Дюк».

1989 – Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців із Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив «берлінської стіни».

1993 – Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про вшанування пам’яті жертв голодомору в Україні у 1932–1933 роках».

2008 – тестовий запуск Великого адронного колайдера.

Чи знаєте ви, що:

Медицина вже давно визнала, що кількість металевих прикрас на людині та її самопочуття взаємопов’язані. І, власне, мова не про те, що деякі люди почувають себе впевненими лише тоді, коли виглядають, як новорічна ялинка, бо велика кількість золотих прикрас підтверджує оточуючим їхній високий соціальний статус.

Колись було помічено, що золото стимулює, зокрема, забезпечення енергією сечостатеву систему, а срібло має протизапальні властивості. Існує навіть легенда, що похідний кухоль Олександра Македонського був срібним, тому він майже не хворів.

Тож дослідники радять: якщо ви навіть вранці після нічного відпочинку почуваєтеся «розбитими» – носіть золото, а якщо роздратованими – срібло. Золото, як сонечко зігріє організм – додасть йому енергії, а срібло, як вода «охолодить» – заспокоїть нерви.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути