chrome firefox opera safari iexplorer

18 вересня: це цікаво знати

18 вересня 2019 о 00:22

Ми топчемо і ворогів, і друзів,

О бідні йорики, всі на один копил.

На цвинтарі розстріляних ілюзій

Уже немає місця для могил...
Василь Симоненко

За народним календарем 18 вересня – День Єлизавети та Захарія. Цей день вважався нещасливим, тож сьогодні не варто було починати ніякої важливої роботи. Проте існувало вірування, що на Єлизавету та Захарія справджуються будь-які ворожіння. Через це люди поспішали 18 вересня відвідати ворожок та знахарок.

Також існував звичай цього дня паритися в лазні з березовими віниками, які мали відігнати від людини всю нечисту силу.

18 вересня вважається середнім строком жовтіння горобиного листя. І за ним прогнозували, якою буде зима. Рано пожовкле листя на горобині віщувало ранню осінь та ранню і холодну зиму.

За церковним календарем 18 вересня вшановують пророка Захарія і праведну Єлисавету, батьків святителя Іоана Предтечі; пресвятого мученика Афанасія Брестського; кончину благовірного князя Гліба, в хрещенні Давида; мучеників Фифаїла і сестру його Фівею (Вивею); мученика Сарвила; мученицю Раїсу (Іраїду); мучеників Ювентина і Максима, воїнів; мучеників Урвана, Феодора та Медимна і з ними 77 мужів від церковного чину, що в Нікомидії постраждали та мученика Авдія (Авида) в Персії.

Іменинники 18 вересня:

Гліб, Раїса, Захар, Єлизавета та Максим.

Ім’я Єлизавета має давньоєврейське походження і означає – Божа клятва, обітниця Богу, та, що шанує Бога. У дитинстві Єлизавета зазвичай є енергійною і непосидючою. Друзі її люблять за веселий характер та вірну дружбу. Як правило, Єлизавети привабливі, у них гарна інтуїція. В сім’ї вона прагне до миру та спокою. Родина у Єлизавети взагалі завжди на першому місці, а вже потім робота.

Ім’я ж Максим має латинське походження «максимус» і означає «найвеличніший». У дитинстві Максим зазвичай є слухняним хлопчиком, який гарно вчиться і читає багато книжок. У нього багата уява, однак не вистачає впевненості в собі та наполегливості. Він має звичку в усьому сумніватися, але, незважаючи на ці недоліки, він комунікабельний, завжди намагається побачити в людині лише гарні риси і допомогти. Захопившись якоюсь справою, зазвичай досягає значних результатів. Рано починає цікавитися жінками і має багатий дошлюбний досвід, однак після одруження стає вірним чоловіком і турботливим батьком.

18 вересня народились:

1929 – Алла Горська – українська художниця та громадський діяч, учасниця правозахисного руху 60-х років ХХ ст. в Україні. Автор картин «Автопортрет з сином», «Портрет батька», «Абетка», «Біля річки», «Портрет В. Симоненка».

Події 18 вересня:

1636 – засновано Гарвардський коледж (у першій чверті ХІХ ст. отримав статус університету).

1640 – у Києві почався церковний Собор, на якому було схвалено православний Катехізис.

1918 – Володимир Винниченко обраний головою Українського Національного Союзу, опозиційного до гетьмана Скоропадського.

1922 – у Празі створено союз українських студентів-емігрантів.

1929 – на Запорізькому заводі «Комунар» випущено перший український комбайн.

1931 – японські війська зайняли Мукден, почалася окупація Маньчжурії.

1934 – СРСР вступив до Ліги Націй.

1939 – радянські війська захопили Станіславів, Коломию, Галич, Луцьк, Сарни та інші населені пункти України, підконтрольні Польщі.

1941 – початок формування поліційних відділів у Рейхскомісаріаті Україна.

1947 – у США створено Центральне розвідувальне управління.

1965 – острів Хортиця в Запоріжжі оголошено державним заповідником.

1973 – до ООН прийняті Федеративна Республіка Німеччина й Німецька Демократична Республіка.

1991 – Верховна Рада України постановила до прийняття Конституції у протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор.

Чи знаєте ви, що:

Про дерева

  • 90 відсотків харчових речовин дерева отримують з повітря, і тільки 10 відсотків – з ґрунту.
  • Одне дерево виробляє близько 120 кілограм кисню в рік, тобто, майже 100 кубічних метрів. Цього достатньо для сім’ї з трьох осіб на цілий рік.
  • Звичайна береза дає на рік близько мільйона насінин.
  • Найвище дерево – секвойя, росте на території штату Каліфорнія. Його висота – 115 метрів!
  • Найстаріше дерево знаходиться у Швеції. Його коріння росте близько 9000 років.
  • Найнебезпечніше дерево Manchineel Tree росте на Карибському узбережжі і болотах Флориди. Сік і плоди цього дерева, що схожі на яблука, викликають опіки на тілі людини. Якщо ж сік плодів потрапить в очі, то людина може осліпнути.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути