chrome firefox opera safari iexplorer

24 вересня: це цікаво знати

24 вересня 2019 о 00:09

О, ти, високе дерево гінке,
Уже безлисте: опирайсь навалі
Небес. Що ломляться в твоє гілля…
Василь Стус

За народним календарем 24 вересня – день Федори. В цей день остаточно прощаються з літом і говорять: «На Федору літо кінчається – осінь починається».

Щодо погоди, то підмічали: «Федора замочить хвоста» або «Осіння Федора поділ підтикає, а зимова (12 січня) хусткою ніс закриває», тобто, після цього дня починаються дощі та перші заморозки, а взимку після Федори мають бути хуртовини.

24 вересня зазвичай влаштовували капустяні вечірки. Люди збиралися разом і готували різноманітні страви з капусти.

За церковним календарем 24 вересня вшановують преподобного Силуана Афонського; преподобну Феодору Олександрійську; перенесення мощей преподобних Сергія та Германа, Валаамських чудотворців; мучеників Димитрія, Єванфію, дружину його, і Димитріана, сина їхнього; мучеників Діодора і Дидима, Сирійських; мученицю Ію; преподобного Єфросина.

Іменинники 24 вересня:

Феодора, Герман, Сергій, Дмитро, Ія.

24 вересня народились:

1801 – Михайло Остроградський – видатний український математик. Автор 40 праць з математичного аналізу, математичної фізики, теоретичної механіки. Остроградський встановив формулу перетворення інтеграла по об’єму в інтеграл по поверхні, названу його ім’ям – формула Остроградського. ЮНЕСКО у 2001 році внесла М.Остроградського до переліку видатних математиків світу.

1816 – Михайло Чалий – український педагог і громадсько-культурний діяч, літератор, перший біограф Т. Г. Шевченка.

1894 – Роман Купчинський – український письменник. Автор численних маршово-похідних, героїчних, ліричних і жартівливих пісень січових стрільців («Засумуй, трембіто», «Зажурились галичанки», «Ірчик» та ін.), а також прозових творів – хроніки стрілецьких буднів.

Події 24 вересня:

1869 – на американському ринку відбулася паніка через масову скупку золотих зливків двома бізнесменами (т. зв. «чорна п’ятниця»).

1941 – в окупованому німцями Києві почалися вибухи замінованих радянськими диверсантами будинків на Хрещатику та сусідніх вулицях. Серед зруйнованих цього дня 940 будівель був «будинок Гінзбурга» – «перший хмарочос України». Водночас загинуло кілька тисяч мирних мешканців.

1960 – в США спущено на воду перший атомний авіаносець «Ентерпрайз».

1970 – міжпланетна станція «Луна-16» доставила на Землю місячний ґрунт.

1989 – Папа Іван Павло II привселюдно приніс вибачення Галілею й повернув йому «право бути законним сином церкви».

1995 – Україна відхилила пропозицію президента Білорусії Олександра Лукашенка про створення митного союзу з Білорусією і Росією.

1996 – відкритий для підписання Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

1998 – в Ліоні (Франція) уперше проведена операція з трансплантації руки людині.

2004 – під час президентської виборчої кампанії в Україні в Івано-Франківську було вчинено «яєчний замах» на Віктора Януковича.

Чи знаєте ви, що:

Дім Гінзбурга – 12-поверховий будинок в Києві, увійшов в історію як «перший хмарочос України». Будувався у 1910–1912 роках, був підірваний 24 вересня 1941 року і повністю знищений на початку 1950-х, коли остаточно розібрали його фундамент. У рік побудови він був найвищим хмарочосом Російської імперії.

Будівництво першого в Україні хмарочосу розпочалося під час другого будівельного буму в 1910 році на вулиці Інститутській, на місці теперішнього готелю «Україна». Власник будинку Лев Гінзбург був власником будівельної фірми.

Під час спорудження цієї будови було використано 12 000 000 цеглин. Будувався Дім Гінзбурга у стилі «модерн» (всі будівлі Хрещатика початку ХХ століття були виконані у цьому стилі). В 1912 році будівництво «хмарочосу» закінчили.

Після відкриття він одразу став найсучаснішим у Києві, бо мав рідкісні на той час ковані ліфти американської фірми «Отіс».

Оскільки висота одного поверху хмарочосу була 4 м, то будинок здіймався вгору приблизно на 48–55 метрів, що було в рівню висоті київських дзвіниць. Над будівлею височіла башта зі шпилем, що додавала будинку ще 10 метрів. Тож загалом «хмарочос» мав висоту до 65 метрів і залишався найвищою будівлею в Україні з 1912 по 1928 роки.

Житлові будинки такої висоти, як хмарочос Гінзбурга, на початку ХХ століття існували лише в США, Німеччині, Аргентині і Канаді.

Після спорудження першого «хмарочоса України» Льва Гінзбурга запрошували для спорудження подібних будинків у Чикаго, але автор не погодився, побажавши бути №1 у своєму місті.

«Рідна країна»

* На фото – «Будинок Гінзбурга» на нинішній вул. Архітектора Городецького. З поштівки поч. ХХ ст.

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути