chrome firefox opera safari iexplorer

15 жовтня: це цікаво знати

15 жовтня 2020 о 00:04

«Чи нас Господь почує усіх разом,
Коли так просить кожен про своє?»
Ліна Костенко

У народі 15 жовтня вшановували Кипріана і Устину. Їм молилися, аби захиститися від усілякої нечистої сили. Люди вірили, що саме цього дня варто очищатися від зла.

За церковним календарем 15 жовтня вшановують священномученика Кипріана, мученицю Юстину та мученика Феоктиста; блаженного Андрія, Христа ради юродивого; благовірну княгиню Анну Кашинську; преподобного Касіяна Углицького; мучеників Давида і Костянтина, князів Арагветських.

15 жовтня народились:

1921 – Дмитро Луценко – український поет. Автор текстів низки відомих пісень («Києве мій», «Фронтовики», «Сивина», «Не шуми калинонько», «Мамина вишня», «Осіннє золото»).

«Грає море зелене, Тихий день догора. Дорогими для мене Стали схили Дніпра, Де колишуться віти Закоханих мрій... Як тебе не любити, Києве мій!» (Дмитро Луценко)

15 жовтня відзначають:

  • Міжнародний день сільських жінок.
  • Всесвітній день боротьби з раком грудей.

Події 15 жовтня:

1615 – заснування київської братської школи, з якої згодом утворилася Києво-Могилянська академія.

1926 – у Києві відкрила свій перший сезон Державна російська драма (згодом – Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки).

Чи знаєте ви, що:

Наполеон хотів змінити долю України. Будучи не тільки гарним полководцем, але політиком і дипломатом, Бонапарт усвідомлював, що Росія може стати слухняною лише після переходу її в розряд залежних, а не союзних держав. А таке могло статися лише внаслідок її розчленування. У контексті цього Бонапарт впритул підійшов і до українського питання.

Відомості щодо України він отримав ще в часи консульства, прочитавши «Історію Петра І» Шарля Ляво та спомини Шарля Масона. Ці автори зазначали, що російський цар нищить українців як націю, а останнім справжнім гетьманом вони вважали Мазепу. Настільною книжкою Наполеона була «Історія Карла ХІІ» Вольтера з його знаменитою фразою: «Україна завжди прагнула до свободи...»

Готуючись до походу проти Російської імперії, Наполеон дав доручення міністерству закордонних справ розробити ряд проектів щодо України. Зокрема, відокремлення українських земель від Росії та поділ їх на три частини. Правобережжя без Волині мало відійти до Польщі. А на Лівобережжі й півдні України мали бути створені дві держави під протекторатом Франції: одна з них у межах Чернігівщини і Полтавщини, друга – «Наполеоніада» на півдні України, в межах Катеринославщини, Донеччини, Таврії, Криму, Херсонщини (до гирла Дніпра). На майбутнє проект передбачав повну незалежність українських земель. (З сайту US.org.UA «Ми – Українці!»)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути