chrome firefox opera safari iexplorer

17 жовтня: це цікаво знати

17 жовтня 2020 о 00:50

«…правди в брехні не розмішуй,
Не ганьби все підряд без пуття,
Бо на світі той наймудріший,
Хто найдужче любить життя.»
Василь Симоненко

У народі 17 жовтня називали Єрофеєвим і очікували настання похолодання та наближення зими. Також вважалося, що в цей день небезпечно без потреби навідуватися до лісу, бо лісовики активно готуються до зими. Також готували із запашних трав спеціальну настоянку, яка не лише стимулювала апетит, але й допомагала від різних недугів.

За церковним календарем 17 жовтня згадують знайдення мощей святих Гурія, архієпископа Казанського, і Варсонофія, єпископа Тверського, та вшановують священномученика Єрофея, єпископа Афінського; преподобних Елладія й Онисима, затворників Києво-Печерських; благовірного князя Володимира Ярославовича, Новгородського, чудотворця; преподобного Аммона, затворника Києво­Печерського; мучеників Гаія, Фавста, Євсевія і Херимона; священномученика Петра Капітолійського; мучениць Домнини та дочок її Віринеї (Вероніки) і Проскудії (Просдоки); преподобного Амона; преподобного Павла Препростого.

Іменинники 17 жовтня:

Володимир, Гурій, Онисим, Овсій, Вероніка.

Ім’я Володимир має слов’янське походження і складається з двох коренів: «влад» (володіти) і «мир» (світ), тобто, володіти світом. З дитинства Володимири проявляють до всього цікавість і свої знання застосовують на практиці. Серед ровесників намагаються зайняти лідируюче становище. Неконфліктні. Цінують комфорт. У людях поважають розум та силу. В обраницях цінують романтизм. Вірні у шлюбі. Однак побутові турботи намагаються перекласти на плечі дружини.

17 жовтня народились:

1814 – Яків Головацький – український лінгвіст, етнограф, фольклорист, поет, священик і педагог. Співзасновник об’єднання «Руська трійця», співавтор альманаху «Русалка Дністровая». Найважливіша праця – «Народні пісні Галицької і Угорської Русі».

«Солоденька рідна мово, Як би-м тя рад вчути! Із глубини серця свого Рад би-м піснь добути. Проспіваю співаночки, Де-но які знаю, Як би-м учув голосочок Із рідного краю» (Яків Головацький)

1880 – Володимир Жаботинський – єврейський письменник і публіцист, ідеолог та один з лідерів сіоністського руху.

17 жовтня відзначають:

  • Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів.

Події 17 жовтня:

1113 – споруджено Києво-Михайлівський Золотоверхий собор.

1483 – Папа римський Сікст IV заснував Іспанську інквізицію.

1831 – Майкл Фарадей відкрив електромагнітну індукцію.

1902 – у Детройті випущений перший автомобіль марки «Кадилак».

1905 – Микола II підписує Маніфест про дарування ліберальних свобод і надає Державній Думі законодавчі повноваження.

1918 – Угорщина проголосила незалежність від Австрії.

1927 – відбувся ІІ Всеукраїнський собор УАПЦ.

1956 – в Англії відкрита перша атомна електростанція.

1959 – південноафриканська компанія «Де Бірс» оголосила про те, що нею вироблені перші штучні алмази.

1962 – гурт «Бітлз» уперше виступив на британському телебаченні.

1989 – у Києві відкрився I Всесоюзний фестиваль анімаційних фільмів «Крок».

Чи знаєте ви, що:

Образ Козака Мамая так само популярний в Україні, як образ Будди на Сході. Козак Мамай – це козацький провидець, наш народний святий. Його зображення було неодмінним атрибутом української хати.

Подібність Козака Мамая й Будди – не формальна, у них обох виявився первинний орійський духовний тип, започаткований першим провидцем оріїв Рамом. Козак Мамай своєю дієвістю навіть ближчий до Рама, ніж Будда. У ньому поєднано мудрість відунів-рахманів і дієвість воїнів-кшатріїв.

Козак Мамай став символом взаємодії двох провідних верств традиційного українського суспільства духовної та військово-адміністративної, символом єдності відунів і воїнів, які забезпечували енергетичний і фізичний захист основної верстви населення – хліборобів, господарів автохтонів України. Цей синтез бойової активності й мудрості наш народ передав у назві козак-характерник, а персоніфікував в імені Козак Мамай.

Козацтво й характерництво – релікти прадавньої орійської традиції в українській культурі. Суть козака-лицаря – священний героїзм в обороні рідного краю, відсутність страху перед фізичною смертю. Суть відуна- характерника – яснобачення, духовне провидництво й цілительство свого народу. Саме такими рисами воїна-лицаря й відуна-чародія наділений в свідомості українців козак-характерник Козак Мамай.

Сам будучи безсмертним, Козак Мамай став символом безсмертя українського духу.

З сайту US.org.UA Ми – Українці!)

«Рідна країна»

Розділи: Календар