chrome firefox opera safari iexplorer

27 жовтня 1924 року  народився Леонід Павленко — відомий український письменник, народний цілитель-травник 

27 жовтня 2020 о 10:25
wiccanscrolls.ru

Леонід Оксентійович Павленко народився у с.Семенівці на Полтавщині. 

Походить зі справжньої, як нині сказали б, фітодинастії. І дід Леоніда Оксентійовича -  військовий лікар, і батько – лікар земський – були цілителями-травознавцями.

 Під час Другої світової війни 16-річний Леонід  у складі ополчення потрапив на фронт. Дістав поранення, опинився в полоні. В таборі знання, що їх отримав від батька, стали у великій нагоді й допомогли врятувати не одне життя.

Леонід Павленко не мав медичної освіти, але лікувались у нього і відомі оперні спіаки, й футболісти-динамівці, й  інші знані особи. Нині ж його справу продовжує син Олександр, медик-фітотерапевт.

Л.О.Павленко — автор романів «Терновий цвіт», «Спокута Ружени»; «Сузір’я Андромеди» та «Сліди не старіють» (повісті); «Біла лілея» (повісті, легенди, оповідання) та інших.

Зажив справжньої слави своїми книгами про лікування травами — «Ліки з чар-зілля», «Цілющі скарби землі» та ще цілою низкою. Поради щодо лікування дітей і дорослих, рецепти трав’яних сумішей, знання про властивості рослин, особливості їхнього збирання та обробки – цікавили й нині цікавлять багатьох українців.

А водночас у книгах Л.Павленка читач знаходить прекрасні легенди, бувальщини, народні прикмети.  Всі його світлі, неповторні твори пройняті щирою любов’ю до української природи.   

1993р. книга Л.Павленка «Квіт папороті» була відзначена Державною премією ім.Лесі Українки.

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути