chrome firefox opera safari iexplorer

16 листопада: це цікаво знати

16 листопада 2020 о 00:09

Той, хто пасе, не повинен розважатися, піддаватися сну, а постійно перебувати біля своїх овець.
Петро Могила

У народі 16 листопада відзначали Ганну Холодну. В цей день наші предки стежили за народними прикметами про погоду. «Ганна без снігу – чекай хлібу», – передбачали вони майбутній урожай. У минулі часи помітили, що з цього дня починався льодостав. Якщо листопад до цього часу повністю завершиться, слід чекати крутої зими.

Також у цей день було прийнято ласувати замороженими ягодами (брусницею, журавлиною, морошкою). З них варили кисіль, додавали їх в здобу та інші блюда. На вулиці заморожували молоко, потім стругали його ножем, посипали цукром і подавали з млинцями. Виходило щось на зразок сучасного морозива. У дітей це блюдо було найулюбленішим.

За церковним календарем 16 листопада вшановують пам’ять мучеників Акепсима, єпископа, Йосифа, пресвітера, і Аїфала, диякона; мучеників Атика, Агапія, Євдоксія, Катерія, Істукарія, Пактовія, Никтополіона та воїнів їх; оновлення храму великомученика Георгія в Лідді; преподобного Акепсима; преподобну княгиню Анну Всеволодівну, сестру князя Володимира Мономаха.

Після прийняття постригу, ставши ігуменею монастиря, княгиня створила першу в Україні школу для дівчат, де вони навчалися грамоті, дівочому ремеслу та співу. Все своє життя приділяла увагу освіті та вихованню українського жіноцтва.

Іменинники 16 листопада:

Йосип, Юрій, Світлана, Агапія.

16 листопада народилися:

1868 – Богдан Кістяківський – український правознавець, філософ права, соціолог. Редагував твори М. Драгоманова, написавши до них вступну розвідку. Наукові праці присвячені теорії права та соціології («Соціальні теорії науки і право»).

1878 – Михайло Паращук – скульптор. Автор пам’ятника А. Міцкевичу у Львові та на могилі М. Драгоманова в Софії, скульптур для військової академії, Народної бібліотеки, Софійського університету, Музичного театру в столиці Болгарії.

1936 – Ігор Турчин – гандбольний тренер. Створив команду «Спартак» (Київ) – 20-разового чемпіона СРСР, 13-разового переможця Кубку Європейських чемпіонів. За видатні досягнення в спорті І.Турчин і його команда занесені в Книгу рекордів Гіннеса.

16 листопада відзначають:

  • День працівників радіо, телебачення та зв’язкуУкраїни.
  • Міжнародний деньтолерантності.

Події 16 листопада:

1913 – відкрито Київську державну консерваторію ім. П. Чайковського – провідний музичний вищий навчальний заклад України.

1917 – у колишньому ханському палаці у Бахчисараї відкрито Національний музей.

1918 – у Києві підписано договір про торговельні, консульські та морські відносини, залізничну й фінансову угоди між урядом гетьмана Скоропадського та надзвичайною місією кубанського крайового уряду.

1924 – із Харкова пролунала перша в Україні радіопередача.

1933 – встановлені дипломатичні відносини поміж СРСР та США.

1950 – створена Всесвітня Рада Миру.

1965 – радянський космічний зонд «Венера-3» дістався до Венери.

1966 – розпочався V З’їзд письменників України, який виступив проти русифікації та на захист української мови.

1967 – у Нью-Йорку розпочався І Світовий конгрес вільних українців.

1988 – Верховна Рада Естонії оголосила про верховенство своїх законів над союзними.

1994 – Верховна Рада України ухвалила закон про приєднання України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Чи знаєте ви, що:

З історії українського радіо та телебачення

1924 р., 16 листопада: у Харкові (тодішній столиці УРСР) відбулась перша передача Українського радіо.

1934 р., жовтень: у зв’язку з переведенням столиці України з Харкова до Києва створено Республіканський радіокомітет.

1939 р., 1 лютого: початок телевізійного мовлення у Києві на основі «механічного ТБ» («диск Ніпкова») із студії, обладнаної в Будинку Українського радіо.

1946 р., 28 червня: утворена Європейська організація радіомовлення і телебачення (ОІРТ) – перша міжнародна організація електронних ЗМІ. Цього ж року до її складу увійшла Україна.

1949 р. – початок будівництва телецентру у Києві на вул. Хрещатик, 26.

1951 р., 5 листопада: пробний пуск Київського телецентру.

1951 р., 7 листопада – перша в СРСР трансляція параду і демонстрації на Хрещатику.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути