chrome firefox opera safari iexplorer

17 листопада: це цікаво знати

17 листопада 2020 о 00:05

І прописні істини потребують того, щоб їх нагадували.
Максим Рильський

У народі 17 листопада називали Яреминим днем і вірили, що цього дня на вулиці розважається нечиста сила. А тому – краще сидіти вдома, нікому і нічого не позичати, особливо, вогонь, бо разом з ним з хати піде і щастя.

За церковним календарем 17 листопада вшановують преподобного Іоаникія Великого; священномучеників Никандра, єпископа Мирського, і Єрмія, пресвітера; преподобного Меркурія, посника Києво­Печерського; преподобного Никандра Городноозерського; святителя Павла (Конюшкевича), митрополита Тобольського.

Іменинники 17 листопада:

Інокентій, Фаїна, Ярема, Оникій.

Ім’я Фаїна має давньогрецьке походження і перекладається, як «сяюча». Зазвичай, Фаїни зовнішньо схожі на батька, однак імпульсивні, як мама. Вони енергійні та гидливі, хоча самі не вирізняються акуратністю. Добрі, завжди готові допомогти, люблять чоловіче товариство. Зазвичай, у Фаїн багато друзів. Своє особисте життя не люблять обговорювати з оточуючими, хоча у шлюбі часто бувають нещасливі.

17 листопада народилися:

1788 – Михайло Щепкін – визначний актор української та російської сцени. Викуплений з кріпацтва І.Котляревським та іншими. В українському репертуарі був першим Виборним та Чупруном у п’єсах І.Котляревського «Наталка-Полтавка» та «Москаль-Чарівник», що залишилися кращими в його доробку.

1887 – Юрій Шумський (Шомін) – один з корифеїв українського театру, кіноактор, громадський діяч. Одну з вулиць Києва названо на його честь.

1908 – Григорій Кочур – український перекладач, поет, літературознавець, громадський діяч. Автор книг «Друге відлуння», «Інтинський зошит» та ін.

17 листопада відзначають:

  • Міжнародний день студентів.
  • День працівників сільського господарства України.
  • Всесвітній день пам’яті жертв ДТП.
  • Міжнародний день боротьби проти хронічного захворювання легень.

Події 17 листопада:

1804 – засновано Харківський імператорський університет, що з 1933 став державним, а з 1999 – Харківським національним університетом імені В.Н.Каразіна.

1869 – у Єгипті офіційно відкрився Суецький канал.

1880 – перші три британські жінки отримали ступінь бакалавра мистецтва в Лондонському університеті.

1989 – у Празі виступами на захист демократії й політичного плюралізму розпочалася «оксамитова революція».

Чи знаєте ви, що:

28 жовтня 1939 року поліція і підрозділи СС розігнали мирну демонстрацію в Празі з нагоди 21-ї річниці створення Чехословацької Республіки. Під час розгону був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал. 11 листопада він помер.

Його похорон, який проходив 15 листопада, перетворився на протест проти окупації, у якому взяли участь вже тисячі людей. Знову дійшло до сутичок з поліцією.

Наступного дня у Берліні було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади «на три роки», хоча насправді вони відкрилися тільки після перемоги над нацизмом. Майно університетів підлягало конфіскації.

17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників студентських організацій було страчено в празьких тюрмах, понад 1200 арештовано і наступного дня відправлено до концтабору Заксенхаузен.

Міжнародна Рада Студентів на зборах, що проходили 1941 року в Лондоні, прийняла заяву, в якій день 17 листопада в пам’ять про події в Чехії, було оголошено Міжнародним днем студентів. Відтоді міжнародне студентство просуває ідею визнання 17 листопада міжнародним днем студентів на рівні ООН.

Українська спільнота, з ініціативи студентської молоді, приєдналася у 1999 році до цієї міжнародної ініціативи і законодавчо закріпила 17-те листопада як День студента.

«Рідна країна»

 

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути