chrome firefox opera safari iexplorer

22 листопада: це цікаво знати

22 листопада 2019 о 00:05

Хто поверне в рабство ту країну,
Де стяг свободи затрепетав?
Максим Рильський

У народі 22 листопада вшановували Матрону, бо вважали, що вона зиму, яка ослабла від сильних і частих відлиг, ставить на ноги на небесах, закликаючи в помічники холодні вітри. Саме тому в цей день дуже часто спостерігається вітряна погода. Також підмічали: «Якщо Мотря на білім коні приїде, то гостру зиму привезе».

Прийнято було в цей день давати милостиню бідним та убогим, обдаровувати їх одягом, предметами побуту. Тому напередодні господині перевіряли скрині,а зайві речі роздавали.

За церковним календарем 22 листопада вшановують мучеників Онисифора і Порфирія; преподобну Матрону; преподобну Феоктисту; преподобного Онисифора, сповідника Києво-Печерського; мученика Олександра Солунського; мученика Антонія; преподобного Іоана Колова; преподобних Євстолію і Сосипатру.

Іменинники 22 листопада:
Іван, Олександр, Порфирій, Матрона і Антоній.

22 листопада народилися:

1801 – Володимир Даль (Козак Луганський) – російський вчений українського походження, письменник. Прославився як автор «Тлумачного словника живої великоросійської мови».

1871 – Михайло Дітеріхс – видатний учений, лікар, хірург, професор Київського університету. Уперше у світі запропонував загальновизнану на сьогодні методику видалення апендикса. Запропонована ним транспортна шина при переломах стегна широко застосовується у військово-санітарній практиці.

Події 22 листопада:

1764 – Катерина ІІ ліквідувала гетьманство в Україні.

1938 – Карпатська Україна отримала автономію у складі Чехословацької республіки.

1960 – запорізький завод «Комунар» випустив першу партію малолітражних легкових автомобілів «Запорожець».

2004 – початок Помаранчевої революції.

2005 – указом Президента В.Ющенка в Україні 22 листопада проголошено Днем Свободи.

2010 – початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві (підтримуваної акціями по всій Україні) проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова.

2013 – у Києві на Майдані Незалежності розпочалась Революція Гідності.

Чи знаєте ви, що:

У понеділок 22 листопада 2004 року, о дев’ятій годині ранку мітингом на Майдані Незалежності розпочалась Помаранчева революція – кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими нібито переміг його суперник – Віктор Янукович.

За п’ять хвилин до дев’ятої мітингувальники перекрили рух на Хрещатику і зайняли місце під майданівською сценою, яку спорудили напередодні. Завершувався ранковий мітинг уже 40-тисячним зібранням. Увечері на київський Майдан Незалежності прийшли майже 150-тисяч людей. І всі сто п’ятдесят тисяч скандували ім’я Ющенка. Вже наступного дня почали повсюдно з’являтися помаранчеві стрічки – символ тих революційних подій. Акції громадянської непокори набирали обертів і тривали до 26 грудня, коли у ході другого туру голосування стало відомо, що переміг Віктор Ющенко.

Спроба прихильників Віктора Януковича опротестувати результати повторно проведеного другого туру виборів не принесла результатів, і ще до закінчення судового засідання Віктор Ющенко був офіційно визнаний обраним Президентом України.

23 січня 2005 року він склав присягу і заступив на посаду Президента. Але досить скоро ілюзії суспільства розвіялися. За п’ять років президенства ставлення людей до Віктора Ющенка зміниться на протилежне, практично всі українці вважатимуть цей час – часом втрачених можливостей.

А через дев’ять років, у 2013-му, громадяни України знову муситимуть вийти на площі та майдани, аби боронити незалежність власної держави й відстоювати засадничі права та свободи.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути