chrome firefox opera safari iexplorer

Чому не можна спалювати опале листя: еколог розповів про небезпеку

08 листопада 2018 о 12:47
svetlovodsk.com.ua

За осені опале листя часто просто згрібають в купи і палять, огортаючи димом всю околицю. Однак така утилізація згубно впливає на легені людини і може викликати онкозахворювання.

Деякі кияни категорично проти спалення листя.

Один із способів, укривання на зиму коріння дерев, кущів та квітів на клумбах, щоб коріння не замерзло.

Також з листя можна зробити добрива для рослин. Найчастіше використовують компостні ями, але можна і без них. Головне, листя добре утрамбувати, можна присипати землею або залити водою, і так кілька разів. А далі чекати весни. Зимового періоду досить для визрівання добрива, але можна додати активних бактерій. Без них – трохи довше.

«Є навіть технології опалення будинків, засновані на розкладанні органічних речовин. Але в них треба спочатку вкластися, щоб вони роками давали прибуток. І у нас не розуміють, що таке довгострокові інвестиції», – розповів еколог Іван Парнікоза.

Зате в Україні навіть належним чином не борються з паліями листя, каже еколог. Дим може спричинити бронхіт, астму, і навіть рак легенів. «Воно (листя – ред.) вивільняє дуже багато шкідливих сполук, зокрема онкогенних».

І хоча з недавніх пір штрафи підвищили в п'ять разів – від 300 до 1300 гривень, – виписують їх вкрай рідко, кажуть комунальники.

Нагадаємо, в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА повідомили, що на громадян, які спалюють листя, чекають великі штрафи. Якщо ж штрафують підприємця, то сума буде більшою, ніж у випадку з пересічними громадянами – від 850 грн до 1700 грн.

Джерело: Сегодня
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути