chrome firefox opera safari iexplorer

15 грудня: це цікаво знати

15 грудня 2020 о 00:02

«Немає нічого страшнішого за необмежену владу в руках обмеженої людини».
Василь Симоненко

У народі 15 грудня підмічали: «Якщо грудень багатий на іній – наступний рік буде багатий на мед», а також «Якщо грудень сухий – буде суха й весна».

В цей день, на Авакума, прийнято було читати спеціальні замовляння від безсоння.

Зазвичай 15 грудня молилися про те, щоб діти міцно спали. Але був і спеціальний обряд, що проводився знахарями. Все робилося таємно від людей. Пізно ввечері знахарка несла дитину в курник, три рази обмивала водою і примовляла: «Кури білі, кури рябі, кури жовті, кури строкаті, кури чорні, візьміть свої ночниці, а немовляті дайте добре здоров’я і сон». Далі знахарка три рази спльовувала і надягала свіжий одяг на дитину. Вважалося, що це допомагає позбавити його від дратівливості і плаксивості. Предки говорили про те, що це недуга, яка викликається особливими злими істотами, непомітними для людського ока. Їх можна тільки викурити, заговорити. Також дитину брали на руки і заговорювали на ранкову зорю. Після цього вважалося, що дитина буде добре спати.

За церковним календарем 15 грудня вшановують пророка Авакума; преподобного Афанасія, затворника Києво­Печерського, в Ближніх печерах, та іншого Афанасія, затворника Києво­Печерського, в Дальніх печерах; мученицю Миропію; преподобних Іоана, Іраклемона, Андрія та Феофіла; преподобного Ісе (Ієсея), єпископа Цилканського; святителя Стефана Уроша, царя Сербського.

Іменинники 15 грудня:

Іван, Опанас, Андрій, Матвій, Стефан.

15 грудня народились:

1818 – Петро Чуйкевич – український педагог, етнограф. Присвятив себе збиранню та упорядкуванню українських народних пісень.

1958 – Соломія Павличко – науковець, літературознавець, публіцист, перекладачка, засновниця видавництва «Основи». авторка праць з теорії літератури, з питань фемінізму, модернізму в українській літературі та ін.

15 грудня відзначають:

  • День працівників суду.
  •  

  • Міжнародний день чаю.

Події 15 грудня:

1932 – ЦК Компартії України затвердив перелік 82 районів України, куди припинялося надходження промислових і продовольчих товарів за зрив планів хлібозаготівлі.

1934 – у Києві, в підвалах Народного комісаріату внутрішніх справ УСРР (пізніше Жовтневий палац), за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР були розстріляні 28 «членів» вигаданого чекістами «Об’єднання українських нацiоналiстiв», серед яких – українські письменники Дмитро Фальківський, Григорій Косинка, Кость Буревій, Олекса Влизько, Іван Крушельницький.

Чи знаєте ви, що:

Конституційний Суд України відніс до конфіденційної інформації особисті (персональні) дані. І заборонив не тільки збір, але й зберігання, поширення й використання персональної інформації без попередньої згоди особи, за винятком випадків, передбачених законом. Дане рішення викликало хвилю обурення в пресі, яка вважала, що тим самим обмежується свобода слова.

Слід відмітити, що в світі існує інша практика стосовно цього питання. Так, Конституційний Суд ФРН в справі Лебаха засвідчив, що: «кожен має право визначати, як і до яких меж інші особи можуть зробити здобутком громадськості відомості з його особистої біографії».

Конституційне право США розділяє збір, використання та поширення персональних відомостей про приватних та публічних осіб. Остання категорія включає в себе державних службовців та громадських діячів. У своєму рішенні у справі газети «Нью-Йорк Таймс» проти Салівана, Верховний Суд США відмітив, що: «конституційне право на свободу слова встановлює конституційний привілей «чесної критики» представників держави, тобто публічних осіб».

Річард Мачадо, 21-річний студент одного з університетів США, став першою людиною, засудженою за звинуваченням у розпалюванні расової ворожнечі у віртуальному просторі. Він розіслав 59 студентам азійського походження листи по електронній пошті, з погрозами знайти їх і вбити.

Суд виніс Річарду Мачадо вирок у вигляді 1 року тюремного ув’язнення, штрафу в 1 000 доларів США та зобов’язав відвідувати заняття по расовій терпимості. Проте суд не заборонив йому користування комп’ютером, пославшись на те: «що це було б надто важким покаранням». (За мат. LegaLaid)

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути