chrome firefox opera safari iexplorer

16 грудня: це цікаво знати

16 грудня 2020 о 00:20

«Ти – весь у слові, як у сповиткові,
З колиски до калини при горбі...
І вже коли ти похитнувсь у слові,
Вважай, що похитнувся у собі».
Борис Олійник

У народі 16 грудня колись передбачали погоду на 12 місяців наступного року. Адже, за астрономічним календарем, починається зимове Сонцестояння і продовжуватиметься воно до 28 числа цього місяця, тобто, 12 днів.

Також 16 грудня, вшановуючи Івана Мовчальника, вірили: якщо цього дня мало говорити, то весь рік будеш красномовним.

За церковним календарем 16 грудня вшановують пророка Сафонія; преподобного Савву Сторожевського, Звенигородського; преподобного Феодула Царгородського; преподобного Іоанна Мовчальника, колишнього єпископа Колонійського; священномученика Феодора, архієпископа Олександрійського.

Іменинники 16 грудня:

Сава, Серафим, Федір та Іван.

16 грудня народились:

1849 – Андрій Стечинський – український актор, режисер і драматург. Автор драм «Міщанка», «Чорний Матвій», комедії «Псотниця». Ролі: Макогоненко («Наталка Полтавка»), Стецько («Сватання на Гончарівці»).

День пам’яті Івана Федорова (? 1510 – 1583) – засновника книгодрукування в Україні. У Львові в 1574 році надрукував нове видання «Апостола» та перший східнослов’янський «Буквар» з власними післямовами, в Острозі – першу повну слов’янську Біблію (Острозька Біблія) (1581 р.).

Події 16 грудня:

1637 – бій повстанців під проводом Павла Бута (Павлюка) під Кумейками з польською армією.

1653 – Англія обнародувала конституцію («Знаряддя управління»), згідно з якою Олівер Кромвель призначався лорд-протектором з повноваженнями, рівними королівським.

1689 – Англійський парламент схвалив Білль про права, що законодавчо обмежував права короля й встановлював ряд важливих демократичних свобод, зокрема свободу совісті.

1773 – «Бостонське чаювання»: мешканці Бостона захопили та викинули у море велику кількість чаю, на знак протесту проти митної політики Великої Британії у її колоніях. Дії, що Велика Британія вжила у відповідь, стали одним із чинників американської війни за незалежність.

1944 – німецьке командування силами трьох армій почало контрнаступ в Арденнах (Бельгія). Це була остання і безуспішна спроба прорвати союзний американо-англійський фронт і змінити хід Другої світової війни на Західному фронті.

1976 – стала до ладу друга лінія київського метрополітену.

1979 – вперше людина, рухаючись по поверхні Землі, подолала звуковий бар’єр: американський автогонщик Стен Барретт на автомобілі «Budweiser Rocket» розвинув швидкість 739.666 миль/год, рухаючись поверхнею висушеного озера Роджерса в штаті Каліфорнія.

Чи знаєте ви, що:

Книгодрукування було винайдене двічі: спочатку в Китаї, а вже потім у середні віки у Європі.

У Китаї широкого поширення набула техніка друку з дерев’яної форми: майстри вирізували текст ножем на дерев’яних дощечках.

Хто ж є винахідником книгодрукування, однозначної думки немає. Одна з найпопулярніших версій свідчить, що ним є Іоганн Гутенберг. У кінці XV століття він винайшов перший друкарський верстат. Принцип його роботи полягав у використанні рухомих літер (металевих брусків із зображенням друкарського знаку).

Верстат поєднав в собі принцип штемпелювання з ксилографією. Цей винахід дуже швидко став популярним і книгодрукування розповсюдилося містами Італії. Саме у Венеції був розроблений новий шрифт, що отримав назву «антікви» або «венеціанського шрифту».

Проте, розвиток друкарської справи не поклав кінець переписуванню книг. Більше того, переписувачі (переважно, в Італії) розробили для своїх клієнтів нові красиві стилі письма.

Згодом ці стилі в Європі почали вивчати у вищих навчальних закладах, а манеру написання листів назвали каліграфічним почерком.

У наш час більшість текстів виходять з-під друкарського верстата. Проте, багато людей знову почали цікавитися мистецтвом каліграфії – і це, безумовно, позитивна тенденція.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути