chrome firefox opera safari iexplorer

24 грудня: це цікаво знати

24 грудня 2020 о 00:42

«Однак шани заслуговує тільки той, хто шанує самого себе...

Бо Україна починається з тебе».
В’ячеслав Чорновіл

У народі 24 грудня люди молилися, щоб злі сили не перемогли світло, адже «поки сонце зійде на землю золотими сходами, тут господарює нечиста сила».

У цей час наші предки ходили на вечорниці. Звичайно, такі зібрання відвідували лише неодружені. Дівчата на вечорницях пряли і шили, а хлопці їх розважали різними приповідками. До речі, на ці зібрання найближчі родичі, тобто, брати і сестри ходити разом не мали права, гуляли нарізно, бо ж вечорниці організовувалися для того, щоб молоді люди знайомилися, спілкувалися та знаходили одне одного.

За церковним календарем 24 грудня вшановують преподобного Даниїла стовпника; преподобного Никона Сухого, Києво­Печерського; мученика Миракса; мучеників Акепсія та Аїфала; преподобного Луку стовпника.

Іменинниками 24 грудня є:

Данило, Никон, Лука.

24 грудня народились:

1905 – Костянтин Данькевич – український композитор, піаніст, педагог. Автор балету «Лілея», опер «Трагедійна ніч», «Богдан Хмельницький», «Назар Стодоля», музики до театральних вистав та кінофільмів.

1937 – В’ячеслав Чорновіл – літературний критик, публіцист, правозахисник, політичний і державний діяч. Засновник та багаторічний лідер Народного Руху України. Герой України.

24 грудня відзначають:

  • Святий Вечір у християн західного обряду та деяких східних християн.
  • День працівників архівних установ України.

Події 24 грудня:

1624 – гетьман Михайло Дорошенко укладав міждержавний договір про взаємодопомогу між Військом Запорозьким та Кримським ханством.

1760 – російська імператриця Єлизавета підписала указ про право поміщиків засилати своїх селян до Сибіру.

1914 – англійські і німецькі солдати тимчасово перервали Першу світову війну задля святкування Різдва, розпочавши Різдвяне перемир’я.

1917 – у Харкові за вказівкою з Москви проведено Загальноукраїнський (більшовицький) з’їзд Рад. Проголошення маріонеткової, так званої Української Радянської республіки – УНР.

1982 – дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака в світі Ан-124 «Руслан» здійснив перший політ.

1989 – другий з’їзд народних депутатів СРСР засудив радянсько-німецькі протоколи поділу сфер впливу в Європі 1939 року та введення військ до Афганістану.

Чи знаєте ви, що:
Про Святвечір у римо-католиків

За кордоном існує традиція, що напередодні Різдва у будинку ставлять ялинку, згодом у будівлю з’їжджаються всі члени родини і під зелену красуню складають свої подарунки один одному. У багатьох народів світу Різдво – аналог нашого свята Миколая.

Тепер щодо Різдвяної вечері.
На стіл ставлять різноманітні страви, це залежить від країни.

Англійці ставлять на стіл, як головне блюдо, запечену індичку під соусом з аґрусу. Також ще може бути різдвяний пудинг, облитий ромом, який згодом підпалюють.

Французькі господині готують індичку, запечену в білому вині.

Американці – індичку в журавлиному соусі.

Китайці готують фірмове блюдо під назвою «Імператорське». Це – запечена качка по-пекінськи.

А от у Австрії птицю не готують, а віддають перевагу супу-локшині, а на друге їдять коропа.

Голландці святкують Різдво з м’ясом кролика, оленя або дичини.

Італійці відзначають Різдво з рибою і морепродуктами. А вибагливі іспанці їдять підсмажене молочне порося, яке запивають хересом.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути