chrome firefox opera safari iexplorer

28 грудня: це цікаво знати

28 грудня 2018 о 00:03

«У вбогого трохи є, в жебрака нічого.

Понад міру в богача, а досить – ні в кого».

Іван Величковський

У народі 28 грудня вшановували Стефана і говорили: яка погода цього дня, таким буде і березень. Також вважали, що на Стефана варто вуглини з печі вигорнути на подвір’я – це очистить двір від всілякої нечисті.

За церковним календарем 28 грудня вшановують священномученика Єлевферія, матір його мученицю Анфію та мученика Корива, єпарха; преподобного Павла Латрійського; святого Стефана, сповідника, архієпископа Сурозького; Собор Кримських святих; преподобного Трифона Печенізького, Кольського; мученика Єлевферія; преподобного Парда, самітника.

Іменинниками 28 грудня  :

Степан, Трифон, Павло, Сусанна.

28 грудня народились:

1866 – Данило Заболотний – український мікробіолог та епідеміолог, академік. В Одеському медичному інституті організував першу в світі кафедру епідеміології. Засновник Інституту мікробіології та епідеміології (нині Інститут мікробіології та вірусології ім. Д.К.Заболотного НАН України).

1919 – Володимир Кульчицький – український правознавець. Автор численних досліджень та вузівських підручників з історії держави і права («Історія держави і права України. Академічний курс у 2-х томах», «Юридична наука і освіта в Україні» та ін.).

Події 28 грудня:

1836 – Іспанія визнала незалежність Мексики.

1895 – у паризькому «Гран-кафе» на бульварі Капуцинок брати Оґюст і Луї Люм’єр провели перший комерційний сеанс перегляду фільму, знятого за допомогою свого винаходу, пристрою, що поєднував функції камери та проектора і названого «кінематограф».

1897 – у Парижі відбулася прем’єра п'єси Едмона Ростана «Сірано де Бержерак».

1932 – англійці випустили з в’язниці Махатму Ганді.

1973 – опубліковано книжку О. Солженіцина «Архіпелаг ГУЛАГ».

1981 – у Вірджинії вперше в Америці народилась дитина, зачата в пробірці.

Чи знаєте ви, що:

Існує легенда, що одного морозного святвечора ватажок німецької Реформації Мартін Лютер ішов додому через ліс. Раптом його увагу привернула ялинка, крізь гілля якої красиво просочувались міріади вогнів зірок. Це настільки вразило Лютера, що, поставивши вдома ялинку, він прикріпив до її гілочок свічки. Вогники свічок стали схожими на зірки.

Щодо прикрас також існує цікава легенда. Колись давно жила бідна жінка, матір багатьох дітей. Якось напередодні Різдва вона стала прикрашати ялинку. Та ялинка в умовах бідності вийшла зовсім скромною, майже без прикрас. Вночі на ялинку спустилися павуки і, переповзаючи з гілки на гілку, залишили павутину. Знаючи доброту жінки, Христос вирішив нагородити її – перетворив павутину на срібло, так і з’явилась срібна мішура або «дощик», а першу скляну іграшку-кулю видули у ХVI ст. в Тюрінгії (Саксонія). Саме тут з’явилося і перше промислове виробництво іграшок.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути